Hot News
Putin se gândește la distribuirea pașapoartelor rusești tuturor ucrainenilor
27/04
Paște fericit! (VIDEO)
27/04

Putin, la forumul de la Beijing: Este nevoie de răspuns la protecționism

Foto: TASS

Comunitatea internațională trebuie să formuleze un răspuns la apariția protecționismului, sancțiunile unilaterale ilegale fiind una dintre formele acestuia, a declarat în deschiderea forumului ”O centură – un drum” de la Beijing, președintele Rusiei, Vladimir Putin.

”Este importantă găsirea unui răspuns eficient la riscurile fragmentării spațiului global, politic, economic și tehnologic, la creșterea protecționismului, a cărui cea mai periculoasă formă este reprezentată de restricțiile unilaterale adoptate ilegal, cu ignorarea ONU și frecvent folosite în prezent sau, și mai rău, războaiele comerciale”, a spus șeful statului.

Numai prin eforturi comune, comunitatea internațională poate combate provocări, precum decalajul nivelului de bunăstare între diferitele state, încetinirea ritmului de dezvoltare economică și inegalitatea tehnologică.

Putin a reamintit despre mediul care alimentează terorismul, extremismul și migrația ilegală și pe care îl generează aceste tendințe. În opinia liderului rus, toate astea devin cauza retrezirii unor conflicte regionale vechi și apariția altora noi.

În opinia șefului statului rus, Eurasia poate să devină un exemplu în identificarea unei agende de lucru pozitive și constructive, capabile să ajute la rezolvarea problemelor menționate mai sus, dar și a altora.

Colaborarea în EAES

Putin a arătat că Rusia este interesată de o colaborare strânsă cu toți partenerii din Uniunea Economică Eurasiatică (EAES), pe baza principiilor privind respectarea suveranității, a drepturilor și intereselor legitime ale fiecărei țări.

După cum a subliniat președintele, sunt principii pe baza cărora Rusia construiește Uniunea Economică Eurasiatică împreună cu Kârgâzstan, Kazahstan, Armenia, și Belarus. Liderul de la Kremlin a precizat că în planurile EAES se înscrie perfect și ideea președintelui Chinei, Xi Jinping, de conjugare a inițiative chineze ”O centură – un drum” cu alte propuneri de integrare.

Potrivit președintelui Putin, EAES tinde spre o conlucrare maximă cu toate statele și structurile interesate, în primul rând cu China. Președintele a atras atenția asupra faptului că acordul de colaborare comercială și economică între EAES și China va începe să funcționeze în următoarele luni.

Putin a spus că Uniunea Eurasiatică dorește liberalizarea relațiilor economice cu alți parteneri. Președintele a vorbit, în context, despre acordul de liber schimb încheiat cu Vietnamul, despre un acord temporar care conduce la formarea unei zone de comerț liber cu Iranul, despre alte acorduri, aflate în fază avansată de elaborare, cu Singapore și Serbia, despre negocierile cu Israelul, India și Egiptul.

Putin a subliniat că partea rusă se pronunță în favoarea unei dezvoltări constructive și echitabile a relațiilor de afaceri și cu Uniunea Europeană – un vechi și tradițional partener al Moscovei. Președintele a adăugat că disensiunile de moment nu pot anula responsabilitatea comună a părților, pentru viitorul Europei și al întregii Eurasii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875147