Hot News
O lege specială pentru funcționarii de stat
02/05
Kirkorov a amenințat că va părăsi Eurovison
02/05

Expertul român a descris modul în care Federația Rusă poate risipi mitul invincibilității portavioanelor americane

Foto: Agenția FAN

Expertul militar român, Valentin Vasilescu, a declarat că Rusia are cu ce să răspundă la amenințarea portavioanelor americane.Astfel, el a comentat, în special pentru portalul ”PolitRos”, declarația ambasadorului american în Federația Rusă, John Huntsman, care a amenințat Moscova cu „100.000 de tone de diplomație internațională”.

Este vorba despre două grupuri navale de luptă ale Marinei SUA, conduse de portavioanele atomice din clasa ”Nimitz”, ”Abraham Lincoln” și ”John C. Stennis”, care se află în Marea Mediterană, la bordul lor aflându-se aproape 130 de avioane de luptă. Ambasadorul american în Federația Rusă, John Huntsman, după ce a urmărit manevrele grupurilor de atac la care au participat, de asemenea, și nave din Spania, Franța și Danemarca, a amenințat Rusia cu aceste portavioane, fiecare dintre ele reprezentând, potrivit lui Huntsman, câte 100.000 de tone de diplomație internațională.

Anterior, comandantul Marinei SUA în Europa, amiralul James Foggo a menționat că prezența militară a SUA în regiunea mediteraneană  se datorează activității „agresive” a flotei ruse. Prin „acțiuni agresive” el subînțelege incidentul din Strâmtoarea Kerci, când navele de război ucrainene au invadat ilegal apele teritoriale ale Rusiei, apoi au manevrat periculos și nu au îndeplinit cererile legale ale serviciului de frontieră, motiv pentru care echipajul Forțelor Navale Ucrainene a fost reținut. Potrivit amiralului, Rusia nu are ce să caute în apele internaționale controlate pe deplin de către Statele Unite, prin NATO și alte alianțe militare. Cu toate acestea, expertul militar român consideră că amiralul american prezintă situația absolut greșit.

Potrivit lui, Rusia este capabilă să răspundă tuturor acestor amenințări, folosindu-și noua sa rachetă hipersonică în Marea Mediterană. ”Kinjal-ul” (”Pumnalul”) rusesc, după cum notează Vasilescu, este capabil să „distrugă mitul invincibilității portavioanelor americane” datorită razei sale lungi de acțiune și a vitezei extraordinare. Expertul a reamintit că, în dotarea armatei ruse, există, deja, o escadrilă de avioane de vânătoare-interceptare, MiG-31K, echipate cu complexe hipersonice.

Vasilescu crede că, în această regiune, forțele navale americane ar putea amenința Flota Mării Negre numai cu racheta lor anti-navală, ”Harpoon”, cu lansare de pe avioane, nave și submarine. Viteza de croazieră este de 864 km/h, iar intervalul de zbor este de 278 kilometri. Potrivit expertului, Rusia, ca răspuns, poate plasa în Siria avioanele sale, MiG-31, echipate cu rachetele ”Kinjal”, a căror rază de acțiune este de 2000 de kilometri, cu o abatere de 2-6 metri și care, cu siguranță, nu vor da greș, atacând pistele de decolare-aterizare ale portavioanelor americane, a căror lungime este de 332 de metri.

Expertul a subliniat că marina militară a SUA nu are cu ce să neutralizeze „Kinjal-ul” rusesc. Această rachetă hipersonică accelerează până la 12.250 km/h (10 unități Mach), în timp ce anti-rachetele modernizate, cu rază mare de acțiune, se pot deplasa numai cu o viteză de 4.280 km/h, iar plafonul lor maxim nu depășește 25.000 de metri.

1 Comment

  1. marcos pinto spune:

    nu ne dorim o confruntare intre doua mari puteri globale dar daca se va intimpla Russia va face fata acestuia tip de agresiune pe terenul sau rusia este invincibila

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874983