Hot News
Rusia, lider mondial la achizițiile de aur
04/05
Prognoza unui astrolog: Ce se va întâmpla cu Rusia în 2019
05/05

Putin și Trump au vorbit la telefon o oră și jumătate

Foto: kremlin.ru

Președintele Rusiei, Vladimir Putin și cel al Statelor Unite, Donald Trump, au avut o convorbire telefonică, la inițiativa
Washingtonului. Potrivit lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin, discuția celor doi șefi de stat a durat aproape o oră și jumătate.

Despre Kim Jong Un

Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sander, o mare parte din dialogul purtat a fost dedicat Coreei de Nord. Președintele Rusiei i-a relatat lui Trump despre rezultatele negocierilor pe care le-a avut săptămâna trecută cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un. Putin a subliniat că, îndeplinirea conștiincioasă, de către Phenian, a obligațiilor trebuie însoțită de pași de întâmpinare.

La rândul său, Trump i-a solicitat președintelui rus să exercite presiuni asupra Coreei de Nord, pentru denuclearizare.

În același timp, părțile au subliniat importanța progresului consecvent pe calea denuclearizării și a obținerii unei normalizări a situației, pe termen lung, în Peninsula Coreeană.

Despre Venezuela și Ucraina

Alt subiect abordat a fost situația din Venezuela, președintele rus subliniind că amestecul în treburile interne și tentativele de schimbare cu forța a puterii subminează reglementarea politică.

Reprezentantul Casei Albe a spus că liderul american ”a dat foarte clar de înțeles că Statele Unite susțin poporul venezuelean”.
Părțile au abordat, de asemenea, și problema Ucrainei. Printre altele, Putin a arătat că noile autorități de la Kiev trebuie să întreprindă pași reali pentru realizarea acordurilor de la Minsk.

Acordul nuclear și START

Președinții au confirmat dispoziția reciprocă de a intensifica dialogul în diferite domenii, inclusiv în chestiuni legate de stabilitatea strategică.
Astfel, părțile au vorbit despre posibilitatea încheierii unui nou acord nuclear între Rusia, SUA și China, dar și despre posibilitatea prelungirii actualului acord privind armamentul ofensiv și strategic (START-3).

Schimburi comerciale și raportul Mueller

Putin și președintele american au analizat, de asemenea, schimburile comerciale dintre cele două țări care, potrivit lui Sanders, au crescut sub mandatul lui Trump.

Potrivit Serviciului federal al vămilor (FTS), în 2018, schimburile comerciale dintre Rusia și SUA s-au cifrat la 25 de miliarde de dolari, mai mult cu aproape 8%, comparativ cu anul 2017.

Pe de altă parte, președinții au analizat, pe scurt, raportul Mueller, în contextul finalizării anchetei și al absenței unui complot.

Rezumând, responsabilii Kremlinului au precizat că Putin și Trump s-au arătat mulțumiți de discuția concretă și constructivă. De asemenea, părțile au convenit să continue dialogul la diferite niveluri. La rândul ei, Casa Albă a calificat drept pozitive negocierile dintre liderii celor două state.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875048