Hot News
Putin: Ce înseamnă hocheiul pentru liderii lumii
13/05
De ce și-a amânat Mike Pompeo vizita la Moscova
14/05

Partidele politice, luate la puricat

Președintele Comisiei Centrale Electorale, Ella Pamfilova/ Foto: TASS

Ministerul rus al Justiției va verifica, în următoarele șase luni, jumătate dintre partidele politice înregistrate în țară, a anunțat biroul de presă al instituției.

Ministerul Justiției a explicat că din cele 61 de partide politice înregistrate în Rusia, 32 au fost incluse în registrul în cursul anului 2012 (când a fost liberalizată legislația privind partidele politice, fiind redus, în special, numărul necesar de membri de la 40.000 la 500 de persoane). În 2019, pentru jumătate dintre partidele politice expiră termenul de șapte ani prevăzut în lege, pe parcursul căruia ele trebuiau să participe la alegeri federale, regionale sau locale. În cazul nerespectării acestei cerințe, un partid politic poate fi lichidat prin decizia Curții Supreme pentru neparticipare în alegeri șapte ani consecutivi, a precizat ministerul menționat.

TASS preia, în context, o declarație a președintei Comisiei Centrale Electorale, Ella Pamfilova, care, la 24 aprilie, a apreciat că ar putea fi lichidate o treime (circa 20) dintre partidele înregistrate. Potrivit afirmațiilor sale, 25 de partide nu dețin nici un mandat (de deputat în Duma de State, în adunările regionale sau în organele de autoconducere locală).

Liberalizarea legii privind partidele politice în Rusia în urmă cu șapte ani, a condus la apariția a numeroase formațiuni. Încă înainte de intrarea în vigoare a amendamentelor, în februarie – aprilie au fost create peste 150 de comitele de organizare a partidelor politice. În primul an de funcționare a noii legislații, în registru au fost înscrise 56 de partide noi. Până în 2015, numărul lor a atins 77.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875068