Hot News
La ce concluzii a ajuns Lavrov după întâlnire cu Pompeo
15/05
Legea controversată privind limbă a fost publicată în Ucraina
16/05

Putin și Pompeo au vorbit despre o posibilă întâlnire cu Trump

Foto: Reuters

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a analizat, împreună cu secretarul de stat, Mike Pompeo, eventualitatea unei întâlniri cu președintele Statelor Unite, Donald Trump, cu prilejul summitului G20, care se va desfășura la Osaka, în Japonia, în ultimele zile ale lunii iunie, a anunțat consilierul prezidențial, Iuri Ușakov.

”În plan general, a fost abordată și chestiunea organizării unui posibil contact între președinții Rusiei și SUA, în special la summitul din iunie a G20, din Japonia”, a spus reprezentantul Kremlinului, citat de RBK.
Potrivit afirmațiilor sale, partea rusă este deschisă pentru ”acest gen de contacte” și va aștepta, din partea americanilor, propuneri concrete legate de întrevederea propusă de Trump. Putin l-a primit pe Pompeo la reședința sa Bociarov rucei, din Soci. Discuțiile au continuat mai bine de o oră și jumătate.

Contactat pentru comentarii, de către agenția RIA Novosti, politologul Aleksei Zudin a apreciat că este prematur să se vorbească despre o încălzire a relațiilor dintre Rusia și SUA, deși negocierile dintre Putin și Pompeo au fost pozitive.

”Vorbind la telefon cu Putin, Trump a declarat că el dorește îmbunătățirea relațiilor cu Rusia, iar în ceea ce privește Rusia, conducerea țării a declarat în repetate rânduri că, din partea noastră, ușa pentru contacte și negocieri este deschisă. După părerea mea, discuțiile purtate trebuie estimate că fiind pozitive, deși este încă prematur să vorbim despre o încălzire”, a spus profesorul Aleksei Zudin.

În opinia lui, nu există ”motive” pentru a ajunge la concluzia unei încălziri a relațiilor, aflate ”la un nivel foarte scăzut”, ”distruse, practic”. ”Reluarea contactelor reprezintă un lucru bun, având în vedere starea relațiilor ruso-americane, așa cum sunt ele acum, dar aici există o anumită perspectivă încurajatoare, iar Vladimir Putin s-a referit la acest aspect”, a arătat politologul.

RIA Novosti amintește că, înaintea discuțiilor cu Pompeo, președintele Putin a anunțat că intenționează să abordeze inclusiv chestiuni legate de stabilitatea piețelor energetice mondiale. ”Știm că SUA devin, au devenit deja, cel mai mare producător de petrol, iar, din acest punct de vedere, avem ce vorbi din perspectiva stabilității pe piețele energetice ale lumii. Sunt și alte direcții pentru o posibilă colaborare în domeniul economic. Sper că toate astea vor fi subiect de discuție”, a spus Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875168