Hot News
Poliția a deschis dosare penale, ca urmare a demolării bustului mareșalului Jukov, din Harkov
03/06
Decretul prezidențial nu a fost îndeplinit
04/06

Kozak: Relațiile economice cu Moldova, aproape înghețate

Foto: TASS

La nivel politic, relațiile economice dintre Rusia și Moldova sunt, practic, înghețate, pentru că nu există colaborare la nivel de guverne, a declarat, la o conferință de presă, la Chișinău, vicepremierul și emisarul special al președintelui rus pentru dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu Moldova, Dmitri Kozak.

”La nivel politic, relațiile comerciale și economice dintre Rusia și Moldova au fost practic înghețate, în ultimii ani. O poziție destul de stranie, după părerea mea, în pofida tuturor avantajelor evidente pentru Moldova; această piață uriașă pentru produsele și serviciile moldovenești nu ar prea trebui ignorată. Relațiile noastre sunt înghețate din 2016, iar ședințele comisiei interguvernamentale de colaborare nu s-au mai ținut de doi ani și jumătate”, a spus Kozak.

Potrivit precizărilor sale, pe teritoriul Moldovei funcționează 995 de companii cu capital rusesc, iar după volumul de investiții, Rusia ocupă primul loc în republică, întrucât există potențial pentru dezvoltarea cooperării.

”Anul trecut, Republica Moldova a primit statutul de observator în EAES (Uniunea Economică Eurasiatică), dar acest statut presupune o muncă activă a guvernelor, în toate structurile EAES, pentru a obține dividende corespunzătoare, însă nu se face nimic”, a spus vicepremierul, arătând că intenționează să discute această chestiune cu guvernul de la Chișinău.

Președintele Moldovei, Igor Dodon, și-a exprimat regretul că într-un an cu statutul de observator în EAES, Moldova a reușit să facă foarte puțin. ”Regretăm că, în anul de când suntem observatori, am putut profita de acest statut doar la nivel de președinte; guvernul și parlamentul nu s-au implicat încă în acest proces. Sper că viitorul guvern se va implica”, a adăugat Dodon, citat de agenția Prime.ru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875097