Hot News
Ambasadorul rus despre noul ”discurs de la München” al lui Vladimir Putin
13/06
Președintele Putin, despre Organizația de Cooperare de la Shanghai, Ucraina și Moldova
14/06

Kozak: Fără ”propuneri secrete” în Moldova

Foto: ”Kommersant”

Vicepremierul rus, Dmitri Kozak, le-a recomandat socialiștilor și președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, să nu ia în calcul ”propuneri secrete”, scrie TASS.

Partidul Democrat din Moldova (PDM) singur a propus reglementarea conflictului din Transnistria prin federalizarea țării, a afirmat vicepremierul Kozak, într-un interviu acordat cotidianului ”Kommersant”.

Potrivit spuselor sale, liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, a propus varianta federalizării, alături de o schimbare radicală a politicii externe a Chișinăului, cu reorientare spre Moscova. ”Tema reglementării conflictului transnistrean, cu atât mai mult federalizarea Moldovei, nu a fost dezbătută cu nici un partid politic. Este evident că, în actualele condiții, acest lucru ar fi dăunător și absurd. În prezența colegilor săi, domnul Plahotniuc mi-a transmis, la 3 iunie, la sfârșitul întâlnirii cu reprezentanții Partidului Democrat, un plic cu propuneri privind condițiile formării unei coaliții cu Partidul Socialiștilor”, a detaliat Kozak în interviul menționat.

”Citind conținutul plicului, am constatat cu stupoare propunerile partidului deschis anti-rus, vizând schimbarea radicală a politicii externe a Moldovei, cu reorientare spre Rusia și reglementarea conflictului transnistrean prin federalizarea Moldovei. După cum vedeți, este ideea Partidului Democrat. Noi, însă, recomandăm insistent Partidului Socialiștilor și președintelui ca nici măcar să nu ia în considerare vreo propunere secretă, nici din partea lui Vladimir Plahotniuc, nici a altor partide. Coaliția poate fi formată doar pe baza deciziilor de partid, oficiale și publice”, a declarat Kozak.

Întrebat în legătură cu o înregistrare publicată de presa din Republica Moldova și care redă un fragment dintr-o întâlnire între Plahotniuc și Dodon, unde este evocat vicepremierul rus, ca fiind cel care a insistat asupra federalizării, Kozak a spus că nu știe în ce măsură respectiva înregistrare este autentică. ”Dacă acolo ar fi fost vreun dram de adevăr, și nouă și președintelui Igor Dodon ni s-ar fi părut corect ca Partidul Democrat și Plahotniuic să-și expună poziția, fără decupaje.

Pentru ca alegătorii Partidului Democrat și alți cetățeni ai Moldovei să vadă adevăratul chip al ”eroilor” săi, a afirmat oficialul rus, în interviul pentru ”Kommersant”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875187