Hot News
Legendarul armurier. La 100 de ani de la nașterea lui Mihail Kalașnikov (VIDEO)
14/06
Bolton, despre rolul președintelui Ucrainei
15/06

Declarația comună a Organizației de Cooperare de la Shanghai: Fără arme nucleare

Foto: RIA Novosti

La încheierea summitului Organizației de Сooperare de la Shanghai (OCS), care s-a ținut în capitala Kîrgîzstanului, Bișkek, liderii țărilor membre au adoptat o declarație comună, în care, un loc central îl ocupă securitatea globală. Șefii de stat s-au pronunțat împotriva dezvoltării sistemelor de apărare aeriană și pentru dezarmare nucleară în întreaga lume.

Astfel, în declarația postată pe site-ul Kremlinului, se arată că ”dezvoltarea sistemelor de apărare anti-rachetă dăunează securității mondiale și destabilizează situația în lume”. În opinia participanților OCS, sunt de neacceptat tentativele de ”a asigura propria securitate, pe seama securității altor state”, scrie ”Rossiiskaia Gazeta”.

În declarație se arată, de asemenea, că șefii de stat se pronunță în favoarea ”întăririi regimului global de neproliferare a armelor nucleare, continuării procesului de dezarmare nucleară, ținând cont de totalitatea factorilor ce influențează stabilitatea mondială, dar și în favoarea stimulării unei cooperări egale și reciproc avantajoase în domeniul utilizării în scopuri pașnice a energiei atomice”.

Declarația reprezintă un important document politic, ce reflectă o poziție consolidată a țărilor, pe chestiuni de actualitatea din viața internațională și regională. În cadrul summitului, au mai fost semnate 22 de documente comune, vizând cooperarea în astfel de domenii, precum comunicațiile în masă, cooperarea regională, sportul și turismul, problemele umanitare etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875086