Hot News
Yakov Kedmi: Rusia trebuie să apere memoria eroilor de război
20/06
Vladimir Putin, în dialog cu oamenii
21/06

Igor Dodon: Ne-a unit uzurpatorul Plahotniuc

Foto: EPA

Președintele Moldovei, Igor Dodon, a relatat, pentru ”Rossiiskaia Gazeta”, încotro va duce țara noua coaliție.

– Sub vechiul regim, Curtea Constituțională v-a înlăturat nu odată din funcție, când refuzați să semnați hotărârile adoptate de guvernul controlat de Plahotniuc. Lucrurile s-ar putea repeta cu noul cabinet?

Igor Dodon: – S-a terminat cu practica asta. Cred că, foarte curând, se va forma noua Curte Constituțională a Moldovei și vor fi anulate toate hotărârile de până acum, care au generat această practică. În Moldova, această Curte a devenit instrumentul partidului de guvernământ. Au fost multe cazuri când adopta hotărâri de nimeni susținute, dar toți înțelegeau că sunt hotărâri luate în interesele Partidului Democrat, de la putere. Pentru câteva minute, prerogativele președintelui erau transferate speaker-ului parlamentului, dacă eu nu semnam vreo lege. Nicăieri nu se face așa. Dar, când Curtea a catalogat președintele și parlamentul drept uzurpatori, așa ceva nu se uită. Din cauza acestor decizii, în Moldova ar fi putut curge sânge. De aceea, deși Curtea Constituțională a anunțat hotărârile sale, nu este suficient – toți judecătorii trebuie să iasă la pensie, iar reprezentanții parlamentului, ai guvernului și ai sistemului de justiție trebuie să numească o nouă componență. Și vom obține acest lucru.

– Se spune că, imediat după înlăturarea Partidului Democrat, pe aeroportul din Chișinău s-a format o coadă de avioane negre, pregătite să-i ducă departe pe cei care s-au aflat la putere…

Igor Dodon: – Toți înțeleg, practic, că, după ce situația s-a schimbat în țară, corupții trebuie să răspundă pentru ceea ce au făcut în ultimii ani. Pentru uzurparea puterii și pentru numeroasele infracțiuni, inclusiv pentru furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar al țării. Așa că s-au așezat la coadă, să plece. Nou-înființata comisie parlamentară specială, care se va ocupa de anchetă, le va crea multe probleme, iar ei vor trebui să răspundă, conform legii. De aceea, conducerea Partidului Democrat, oamenii din anturajul apropiat al lui Plahotniuc au plecat imediat. Dar, șansele lor de a scăpa de judecată sunt foarte mici. Pentru prima dată, după mulți ani, Occidentul și Rusia au avut aceeași poziție în privința situației din Moldova.

– Care sunt prioritățile noului guvern?

Igor Dodon: – Prima – asigurarea stabilității sociale și economice. În plus, trebuie să ne lămurim cu structurile de forță, pentru ca acolo să nu mai fie oameni din vechea putere, care să saboteze deciziile noii puteri. Neapărat, trebuie reluate relațiile bilaterale cu partenerii noștri și, în primul rând, cu Rusia. Trebuie să obținem, din partea Uniunii Europene, reactivarea acelor programe la care am lucrat și care au fost sistate încă de la mijlocul anului trecut. Da, avem comerț liber și regim fără vize cu Europa, dar trebuie să fim prieteni cu toți. Nu accept absolut deloc politica ultimilor doi ani, când Chișinăul era prieten cu Occidentul, împotriva Rusiei. Moscova este partenerul nostru strategic și trebuie să revenim la un dialog normal, echilibrat. Toți acești pași trebuie să asigure un viitor normal țării noastre. Ceea ce s-a întâmplat, în ultimele zece zile, în Moldova, a fost, fără îndoială, o criză. Dar, acum se poate spune că această etapă complicată a trecut. Parlamentul adoptă legi, împreună cu președintele și cu guvernul, deci, se poate spune că am depășit criza.

– Care sunt perspectivele relațiilor cu România?

Igor Dodon: – Cu România, în general, nu avem probleme; este primul nostru partener comercial. Avem numeroase programe comune, sociale și economice. Firește, nu putem permite punerea în discuție a problemei privind lichidarea Republicii Moldova, unirea cu vreun alt stat. Dar, în cadrul actualului parlament și al actualului guvern, o astfel de chestiune nici nu a fost ridicată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091