Hot News
Igor Dodon: Ne-a unit uzurpatorul Plahotniuc
20/06
Putin, despre raportul privind zborul MH17
21/06

Vladimir Putin, în dialog cu oamenii

Foto: postul TV Rossia-1

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a aflat joi, 20 iunie, timp de patru ore, în dialog cu cetățenii țării, care a fost transmis, în direct, de televiziunile centrale și de Radio. Redăm cele mai importante răspunsuri, dintre cele peste 70 oferite.

Despre construcțiile de locuințe

Rusia trebuie, inevitabil, să treacă la un sistem civilizat al construcțiilor de locuințe, dar, pentru asta, este nevoie de doi-trei ani. Șeful statului a arătat că Banca Centrală a introdus o serie de măsuri de susținere financiară a instituțiilor, care vor deschide conturi escrow. După darea în exploatare a imobilelor, fondurile din aceste conturi vor fi direcționate constructorului.

Terenuri de fotbal pentru școli

Președintele a promis să acorde atenție proiectului ”Rusia fotbalistică”, ce presupune construirea, pe teritoriul școlilor, cu investiții private, a unor săli acoperite și să ajute la realizarea lui. Oamenii de afaceri s-au plâns că se lovesc de bariere administrative. ”O să stau neapărat de vorbă cu primarul Moscovei, Serghei Sobianin, cu guvernatorul în exercițiu al Sankt-Petesburgului, Aleksandr Beglov, cu alți colegi”, a spus Putin.

Un gest de care îi este rușine

Președintele Putin a relatat, despre o întâmplare, de care îi este și acum rușine și care s-a petrecut la începutul anilor 2000. ”Nu e un lucru de glumă și, în general, nu este deloc ușor să vorbești, despre asta, în fața unui auditoriu de milioane de oameni. Sincer, chiar și acum îmi vine greu să povestesc, dar, totuși”, a recunoscut liderul de la Kremlin. Potrivit relatărilor sale, era undeva, într-o regiune – ”la sfârșitul zilei de muncă, era deja târziu, seara, se întuneca, era, din câte îmi aduc aminte, toamna, ploua, era noroi, iar eu trebuia să plec undeva și, prin mocirlă, mă îndreptam spre mașină când, brusc, a apărut o femeie, trecută de prima tinerețe. A bălmăjit ceva de neînțeles și a căzut în genunchi”. Putin a relatat că femeia i-a dat o scrisoare, iar el a promis că neapărat o va citi. ”Am luat-o, le-am dat-o consilierilor și au pierdut-o. Nu voi uita niciodată, îmi este și acum rușine. De aceea, tot ce ajunge la mine, în mâinile mele, încerc să rezolv complet”, a spus șeful statului. ”Acum, sunt aproape sigur de ceea ce se cerea în scrisoare, după ce am citit zeci de asemenea scrisori. Probabil, ajutor pentru fiul care e în închisoare sau ceva de genul acesta. Dar, nu asta e problema, ci faptul că au pierdut scrisoarea”, a adăugat liderul rus.

Relațiile cu Occidentul

Putin a răspuns la propunerea de a ajunge la o înțelegere cu Occidentul, acceptând mari concesii. ”Dacă vom ceda și vom renunța la interesele noastre naționale fundamentale, se va schimba oare ceva? Poate, vor exista niște semnale externe, dar, nimic nu se va schimba în mod radical. Ia gândiți-vă, China nu are nici o legătură cu Crimeea și cu Donbass, corect? Suntem acuzați că noi ocupăm Donbassul – o prostie, o minciună. China nu are nici o legătură, însă, tarifele, la produsele chinezești, cresc și cresc (aceasta însemnând, practic, tot sancțiuni). Acum, atacul asupra Huawei. De unde a apărut? Și care este sensul? Ideea nu este decât una singură – frânarea dezvoltării Chinei, care a devenit un concurent global al unei alte puteri globale – Statele Unite”, a arătat președintele rus.

”Ia, priviți: potrivit datelor experților, ca urmare a tuturor acestor restricții și îngrădiri, Rusia a pierdut, începând din 2014, circa 50 de miliarde de dolari, Uniunea Europeană – 240 de miliarde, SUA – 17 miliarde, Japonia – 27 miliarde. Iar, toate acestea se reflectă asupra locurilor de muncă din aceste țări”, a subliniat Vladimir Putin.

”Dar, tot am primit ceva. Ce anume? În primul rând, am fost obligați să ne punem mințile la contribuție (și am făcut acest lucru), gândindu-ne la ce și cum trebuie întreprins în sectoarele înalt tehnologizate ale economiei. Programele menite să înlocuiască importurile reprezintă, la noi, 667 miliarde de ruble/ 10,5 miliarde de euro. Iar, aceasta ne-a obligat să dezvoltăm, chiar și direcțiile unde, până acum, nu aveam competențe”, a precizat șeful statului.

”Dacă, în urmă cu zece ani, mie sau oricui dintre cei care stau în sală, cineva ne-ar fi spus că vom exporta, ca anul trecut, produse agricole în valoare de 25,7 miliarde de dolari, i-am fi râs în nas. I-am fi strâns mâinile și i-am fi spus: ”Vă mulțumim pentru intențiile bune, dar, de neîndeplinit”.

Despre Donbass

Reglementarea este imposibilă fără dialogul direct al Kievului cu reprezentanți ai autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk și fără îndeplinirea acordurilor de la Minsk, din partea autorităților ucrainene, a estimat șeful statului. Referindu-se la alți cetățeni, care ar dori să obțină cetățenia Rusiei, președintele a promis să continue perfecționarea procedurii de eliberare a cetățeniei ruse în regim simplificat. Întrebat despre reacția Moscovei la tirurile lansate asupra teritoriilor din Donbass, care nu sunt controlate de Kiev, Putin a estimat că ”aici nu e vorba de slăbiciune sau de forță – problema este că vrem să oferim, noii conduceri a Ucrainei, șansa de a intra pe traiectoria rezolvării problemelor, nu pe cea a agravării lor”.

Cine construiește o politică în cheie imperialistă?

Rusia nu tinde către statutul de mare putere, a subliniat șeful statului și a explicat: ”Pentru că această noțiune ascunde elemente legate de a impune influența sa asupra altor state și regiuni”. ”Noi nu vrem să ne întoarcem la starea în care s-a aflat Uniunea Sovietică, când a impus vecinilor săi, inclusiv țărilor din Estul Europei, stilul său de viața, sistemul politic și așa mai departe. Este neproductiv, este prea costisitor și nu are perspective istorice”, este convins Putin. ”Nu poți obliga alte popoare să trăiască după propriul tău tipar. Se pare, însă, că experiența tristă a Uniunii Sovietice nu a fost luată în seamă de către unii dintre partenerii noștri din Occident. Ei repetă aceleași greșeli, calcă pe aceeași greblă, pornind de la convingerea că sunt imperii și își construiesc politica în cheie imperială”, a constatat șeful statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875078