Hot News
Dodon: Moldova vrea restabilirea relațiilor complete cu Rusia
15/08
La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
File de istorie: 1944, începutul eliberării României (VII). La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
15/08

Severodvinsk: Explozia ”bateriilor nucleare” și fake news

Foto: FAN

Lângă Severodvinsk a explodat o instalație reactivă cu baterii nucleare, au declarat, pentru ”Izvestia”, surse din Ministerul rus al Apărării și din industria militară.

Explozia din poligonul Nenoksa, regiunea Arhanghelsk, s-a produs la 8 august. Au murit cinci angajați ai corporației de stat Rosatom. Compania a descris cele întâmplate drept un incendiu și o deflagrație izbucnite în timpul testării unei rachete. Ministerul Apărării a evocat un incident, în legătură cu un dispozitiv de propulsie lichidă.

Luni, autoritățile americane au declarat că, lângă Severodvinsk, a fost testată și a explodat o rachetă hipersonică de croazieră ”Burevestnik”.
Interlocutorii cotidianului Izvestia au respins categoric aceste speculații, afirmând că, în acea zi, a fost testat și a explodat un dispozitiv de propulsie lichidă, cu baterii nucleare la bord.

În limbaj militar, baterii nucleare înseamnă surse izotopice de energie. Este vorba despre o tehnologie fundamental nouă, a cărei destinație nu a fost dezvăluită. Folosirea lor, în locul bateriilor tradiționale, va face ca motoarele de rachetă, cu propulsie lichidă, să fie mult mai ieftine și mai ușor de întreținut.

”Motoarele cu propulsie lichidă au mai multă energie. Ca minus, ele pot conduce la catastrofe și pot ucide oameni, prin asfixiere sau în explozii”, a spus istoricul militar Dmitri Boltenkov.

Între timp, Ministerul rus pentru Situații Excepționale a anunțat, pe site-ul său oficial, că, începând din 8 august, specialiștii Centrului de igienă și epidemiologie din Severodvinsk au analizat probe de sol și de nisip, prelevate din diferite puncte din Severodvinsk și satul Nenoksa, dar și probe de apă din râu și din mare. În contradicție cu zvonurile și știrile false, lansate de unele dintre publicații, din Rusia sau din străinătate, analizele de laborator au arătat că toate eșantioanele corespund fondului natural de alfa, particule beta și radiații gamma. În toate aceste zile, fondul natural din orașele Arhanghelsk, Severodvinsk, Novodvinsk, regiunile Primorsky și Onega, dar și din localitățile Nenoksa și Solza s-a menținut în limite normale. Examinarea probelor, prelevate de către experți independenți, au arătat rezultate identice cu cele obținute de către specialiștii Centrului de igienă și epidemiologie din Severodvinsk.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875163