Hot News
Cum a câștigat Rusia miliarde de dolari
13/09
În care oraș din Rusia sunt cele mai frumoase femei?
13/09

MAE rus, despre declarația premierului israelian

Clădirea Ministerului de Externe al Rusiei în Piața Smolenskaia din Moscova/ Foto: RIA Novosti

Promisiunea lansată de către premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, conform căreia, dacă va învinge în alegeri, va anexa o parte a Cisiordaniei, ar putea atrage după sine o escaladare a tensiunilor și aruncarea în aer a șanselor la pace în regiune, se spune în declarația difuzată de către MAE rus.

”La Moscova, nu a trecut neobservată declarația premierului Benjamin Netanyahu, în legătură cu intenția de a extinde suveranitatea Israelului până la Valea Iordanului – declarație care a provocat o reacție negativă acută în lumea arabă. Împărtășim îngrijorarea cu privire la astfel de planuri ale conducerii israeliene, a căror realizare ar putea antrena o escaladare foarte serioasă a tensiunii din regiune, ducând, totodată, la subminarea eforturilor de instituire a mult-așteptatei păci între Israel și vecinii arabi”, a afirmat MAE rus.

Instituția și-a reconfirmat poziția consecventă și nemodificată privind necesitatea unei soluții politice complexe în conflictul israeliano-palestinian, pe baza conceptului înființării a două state, pentru două popoare, cu granițele din 1967.

”Singura cale sigură, de reglementare a tuturor contradicțiilor existente, constă în negocieri directe, între israelieni și palestinieni, pe baza normelor de drept internațional, incluzând rezoluțiile corespunzătoare adoptate de către Consiliul de Securitate al ONU – ”Principiile de la Madrid” și ”Inițiativa arabă pentru pace”, a subliniat instituția cu sediul în Piața Smolensk.

Marți, într-un mesaj televizat, Netanyahu a declarat că, în caz de victorie în alegerile parlamentare din 17 septembrie, el va extinde suveranitatea israeliană pe teritoriile de pe malul stâng al Iordanului și pe extremitățile nordice ale Mării Moarte. Rezoluția ONU 2334, din decembrie 2016, cere Israelului să pună capăt operațiunilor de colonizare din Cisiordania. Guvernul evreu a refuzat să îndeplinească prevederile documentului. În cei 50 de ani care au trecut de la obținerea controlului asupra Cisiordaniei, de către statul evreu, Israelul a construit circa 120 de așezări, pe care ONU le consideră principalul obstacol pe calea reluării procesului de pace cu palestinienii.

Miercuri, președintele statului palestinian, Mahmoud Abbas, a declarat că anexarea, de către Israel, a unei părți din Cisiordania, ar distruge toate șansele de pace cu palestinienii. Anterior, Netanyahu a fost condamnat de către Liga Statelor Arabe și Organizația de Cooperare Islamică, care, la cererea Arabiei Saudite, convoacă o ședință de urgență a miniștrilor de externe, la 15 septembrie, pentru a discuta „escaladarea israeliană”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093