Hot News
Serghei Șoigu: Cel mai mare pericol care amenință Rusia, dar și alte țări
23/09
Artificii festive, în cinstea celei de-a 75-a aniversări a eliberării orașului Tallinn de sub invadatorii naziști (VIDEO)
23/09

Premierul Slovaciei, despre rolul Armatei Roșii în eliberarea țării

Foto: RIA Novosti

Cel mai mare preț pentru eliberarea Slovaciei l-a plătit Armata Roșie, cehii și slovacii care au luptat alături de ea, a declarat premierul slovac, Peter Pellegrini (în imagine), la festivitățile dedicate împlinirii a 75 de ani de la eliberarea de ocupanții germani a satul Kalinov, relatează RIA Novosti.

”Numai în luptele de eliberare a primei așezări din Slovacia, satul Kalinov, au murit 1200 de militari sovietici”, a amintiti Pellegrini.
În discursul său, transmis pe rețelele de televiziune, premierul a subliniat, de asemenea, necesitatea de a lupta activ împotriva populismului și a tentativelor de a denatura cursul și rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial.

”Din păcate, trăim vremuri în care denaturarea istoriei, inclusiv a istoriei celui de-al Doilea Război Mondial, alterarea faptelor și adaptarea evenimentelor istorice la actualele scopuri politice au devenit o modă. Vedem, cu groază, cum apar versiuni pseudoistorice, al căror unic scop îl constituie folosirea în interesele politice ale unora sau altora”, a subliniat premierul slovac.

Pellegrini i-a îndemnat pe concetățenii săi mai tineri să nu uite istoria și pe eroii ei. ”Trebuie să fim mândri (pentru țara noastră, n.r.) și să onorăm, mereu, memoria celor care au luptat pentru libertatea noastră”, a spus premierul.

RIA menționează că cea mai mare parte a teritoriului Slovaciei a fost eliberată, de sub ocupația nazistă, pe parcursul operațiunii ofensive Bratislava – Brno, care s-a desfășurat din 25 martie până la 5 mai 1945. Armata Roșie a pierdut, atunci, 79. 500 de oameni. În urma acestei operațiuni, trupele celui de-al 2-lea Front Ucrainean au avansat cu 200 de kilometri, au învins două divizii ale Wehrmacht-ului, au eliberat Slovacia și au creat condiții pentru o ofensivă rapidă asupra Pragăi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875155