Hot News
Importantă delegație străină, în Crimeea
01/10
Corneliu Vlad: Bipolaritatea ruso-americană supraviețuiește războiului rece
01/10

Riabkov, despre amplasarea de rachete în Europa

Foto: RIA Novosti

Apariția în Europa Centrală și de Vest a rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune va conduce la o schimbare radicală a condițiilor de întărire a securității Rusiei și va reclama, din partea Moscovei, adoptarea unor măsuri compensatorii, a declarat vice-ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Riabkov, într-un interviu acordat publicației ”Mejdunarodnaia Jizn”.

”Apreciez că apariția acestor tipuri de sisteme în unele regiuni din Europa Centrală, dar și în Europa Occidentală, va determina o schimbare radicală a situației din punctul de vedere al misiunii de întărire a securității noastre naționale”, a arătat diplomatul rus. ”Apariția acestui tip de mijloace de atac care, în virtutea razei lor de acțiune, cum se spune, ar acoperi o parte importată din teritoriul Rusiei – în orice caz, partea europeană, cu siguranță (vorbim despre o ipotetică amplasare a acestui tip de sisteme în Europa) – ar impune, din partea noastră, măsuri compensatorii”, a adăugat Riabkov.

Rusia va fi acuzată de ingerință

În altă ordine de idei, viceministrul rus de Externe a apreciat că, inevitabil, Rusia se va afla în vizorul acuzațiilor de ingerință, la viitoarele alegeri prezidențiale din SUA, din 2020. ”Poziția antirusă, generală și exaltată, față de ceea ce înseamnă, acum, Rusia, ce politică promovează, s-a impregnat într-atât în conștiința numeroșilor politicieni americani și în ceea ce se întâmplă acum la Washington, încât, fără așa ceva, nu se poate.

Pur și simplu, totul va recidiva, iar astfel de acuzații sunt inevitabile”, a subliniat diplomatul rus.

În context, vice-ministrul a amintit că ancheta angajată de către procurorul special Robert Muller (cel care a investigat așa-numitul scandal Russiagate, n.r.) nu a generat efectul ”sperat de către anumite cercuri nu doar din Washington, dar și din alte capitale”. ”Noi am înțeles, de la bun început, că așa va fi. Pentru că a fost, practic, imposibil – să scormonești ceva, din dorința de a găsi oarece care să susțină aceste acuzații, absolut absurde și insipide, de amestec a Rusiei în procesele interne americane. Din motive obiective, așa ceva nu a existat și nici nu putea să existe”.

”Toate acestea sunt reflectarea climatului nesănătos instaurat la Washington, când, în subiecte de politică internă se folosesc cartofi fierbinți, aruncați din jumătatea de masă a Partidului Republican în jumătatea de masă a Partidului Democrat. Noi ne ținem departe de toate astea, doar observăm. Rusia nu putea, niciodată, să joace vreun rol în toate acestea”, a precizat Riabkov.

Potrivit spuselor sale, Moscova interpretează evenimenele din SUA ”ca fiind o reflectare a actualei etape de dezvoltare a discursului intern de politică internă”. ”Încercăm să înțelegem ce pârghii sunt acționate și de ce se întâmplă așa. Din pură curiozitate și nimic altceva”, a menționat vice-ministrul rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875004