Hot News
Gazoductul Nord Stream-2 ar putea urma alt traseu
03/10
Tragedia MH17: Se cere o analiză a rolului jucat de Ucraina
03/10

Ce riscă SUA, subestimând Rusia – explică un fost strateg al Pentagonului

Pentagonul, o vedere generală/ Foto: rosbalt.ru

Statele Unite riscă să piardă supremația pe arena mondială și, de asemenea, în cel mai rău caz, să-și înceteze existența, dacă nu vor înțelege că Rusia ”reprezintă cel mai mare pericol pentru securitatea lor națională”, scrie fostul strateg al Pentagonului, colonelul în rezervă Terry Thompson, într-un articol publicat în The Washington Times, scrie RIA Novosti.

Expertul arată că, potrivit unui ultim studiu pe această temă, elaborat de către specialiștii Universității Princeton, eventualitatea izbucnirii unui război nuclear, între Rusia și Statele Unite, a crescut considerabil în ultimii doi ani, iar, în cazul în care se va atinge așa – numitul ”punct fără întoarcere”, conflictul nuclear va provoca moartea a circa 34 de milioane de americani – doar în primele câteva ore.

În articolul său, Thomson cere Washingtonului să nu subestimeze ”amenințarea rusă”. În acest context, el amintește că, în ultimul timp, capacitatea de apărare a Rusiei a crescut substanțial și că țara nu mai reprezintă ”o formațiune fărâmițată, așa cum a fost după destrămarea Uniunii Sovietice”. În plus, continuă fostul strateg, Moscova dezvoltă capacitatea de ”a găsi și distruge” sateliții americani din cosmos.

Pe de altă parte, Statele Unite încă depind de motoarele pentru rachete de producție rusească, ceea ce constituie, în opinia colonelului american în rezervă, unul dintre cele mai mari neajunsuri strategice. Thomson subliniază că Washingtonul trebuie să pună capăt acestei dependențe, analizând, totodată și alte vulnerabilități din interiorul forțelor armate ale SUA, pentru ca Rusia să nu le poată folosi.

1 Comment

  1. Sorin spune:

    Cine i-a subestimat pe rusi a pierdut in fata lor : Napoleon si Hitler. Ar fi bine ca si NATO sa renunțe la provocările stupide si sa învețe ceva din Istorie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875055