Hot News
Vladimir Putin: Tentativele de descurajare a Chinei sunt dăunătoare
04/10
Zilele culturii ruse în România: tango rusesc, concerte de pian și acordeon, expoziții
05/10

Putin: Sistemul de relații internaționale nu trebuie fărâmat

Foto: putin24.info

Sistemul de relații internaționale, care funcționează în prezent, nu trebuie fărâmat, ci trebuie adaptat, treptat, la noile realități, a apreciat președintele Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul ședinței plenare a Сlubului Internațional de Dezbateri, ” Valdai”, pe tema „Ordinea lumii: o vedere din Est”.

”În lume, situația s-a schimbat în mod radical. Și pe continentul american – inclusiv acolo apar jucători noi, care cresc rapid, în plină dezvoltare, și în Africa, dar, mai ales în Asia. Sistemul existent, cu instituțiile lui, dacă vrea să rămână, trebuie să corespundă realităților lumii în schimbare”, a spus Putin.

”Pornesc de la ideea că nu trebuie fărâmat nimic din ceea ce a fost creat în deceniile anterioare. Trebuie transformat treptat și adaptat la realitățile zilei de astăzi, ținându-se cont de forța în plină ascensiune a Asiei, de perspectivele ei, în general, și a anumitor state asiatice, în special”, a arătat președintele Rusiei.

Potrivit spuselor sale, aceste state au dreptul și trebuie să ocupe locul pe care îl merită în sistemul mondial, în politica mondială și în afacerile internaționale.

Lupta internă din SUA

Pe acest fundal, Putin a declarat că Moscova este pregătită să colaboreze cu Washingtonul într-atât cât este și Washingtonul pregătit să colaboreze cu Moscova, în condițiile luptei politice acute din interiorul Statelor Unite.

”Toată această luptă politică internă a dobândit forme extreme. Am impresia că așa ceva nu a mai fost niciodată în istoria Statelor Unite. Dar, viața își urmează cursul și trebuie făcută o schimbare la ceea ce se întâmplă in interior, însă, este imposibil să nu colaborezi cu o asemenea putere globală. Intenționăm să facem acest lucru, într-atât cât sunt ei pregătiți pentru așa ceva”, a subliniat liderul de la Kremlin.

TASS amintește că, la 24 septembrie, Camera Reprezentanților, controlată de Partidul Democrat, în frunte cu Nancy Pelosi, a anunțat lansarea procedurii de destituire a lui Donald Trump.

Ucraina, la televiziunile ruse

În altă ordine de idei, președintele rus a spus că Ucraina și ucrainenii nu trebuie prezentați într-o lumină nefavorabilă de către unele posturi federale de televiziune, chiar dacă o asemenea abordare se practică.

”Oricât vi s-ar părea de ciudat – chiar și posturile publice au o politică redacțională independentă. Dacă ei, așa cum ați spus dumneavoastră, prezintă Ucraina într-o lumină nefavorabilă, atunci, da, sunt de acord cu dumneavoastră, nu este corect. Nu trebuie să-l prezentăm pe vecinul nostru cel mai apropiat și pe poporul lui frate într-o lumină care să-i dezavantajeze. Poate fi vorba despre politica autorităților, dar, în nici un caz despre țară, în nici un caz despre popor”, a insistat Putin, răspunzând unei întrebări pe această temă.

Consiliu de Securitate pentru Orient

Rusia propune crearea unei organizații, cu participarea Federației Ruse, a Statelor Unite, a țărilor UE și a altor state, pentru rezolvarea problemelor din Golful Persic, a anunțat Putin. ”Vreau să amintesc că în această logică a prezentat Rusia, în iulie, conceptul de garantare a securității colective în zona Golfului Persic. Cred că, pe fondul situației din regiune, gravă și imprevizibilă, ideea este mai actuală ca niciodată. Propunem să lăsăm la o parte prejudecățile acumulate, pretențiile reciproce și să încercăm, întorcând o pagină albă, să creăm în zonă o organizație de securitate și colaborare unde, alături de țările occidentale, ar putea să intre, cu drepturi de observatori, Rusia, China, Statele Unite, Uniunea Europeană, India și alte state interesate”, a detaliat Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875064