Hot News
Deputați ruși: Riscurile amplasării scutului american în România
08/10
Ce a făcut Vladimir Putin de ziua lui de naștere
08/10

Peskov: Kremlinul nu este parte în conflictul din Ucraina

Donbass. În zona liniei de separare/ Foto: replyua.net

Kremlinul are o oarecare influență asupra republicilor din Donbass, dar nu este parte a conflictului, capabilă să influențeze retragerea formațiunilor armate, a declarat secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, citat de către agenția TASS.

”Vorbim despre o reglementare în interiorul conflictului ucrainean. Fără îndoială, Kremlinul are o oarecare influență asupra republicilor din Donbass. Dar, după cum știți, republicile din Donbass sunt subiecți independenți în reglementarea acestui conflict”, a spus oficialul rus, întrebat dacă Moscova poate garanta că formațiunile armate vor fi retrase de la linia de contact. ”Kremlinul nu este parte a conflictului”, a subliniat Peskov.

Secretarul de presă al șefului statului rus a subliniat, de asemenea, că ”alături de Berlin și de Paris, Moscova este garant al Planului de acțiuni de la Minsk”. ”Ca toate celelalte state, suntem interesați ca acțiunile planificate, integral, așternute pe hârtie, sub care stau semnăturile a patru lideri (al Rusiei, al Ucrainei, al Germaniei și al Franței, n.r.) – toate aceste acțiuni să fie îndeplinite”, a menționat oficialul rus.

TASS amintește că forțele armate ale Ucrainei și ale republicilor din Donbass trebuiau să înceapă, luni, procesul de delimitare a forțelor în perimetrul așezărilor Zolotoe și Petrovsk. Cerința de a crea, aici, zone de securitate și de a îndeplini, în sfârșit, înțelegerile semnate încă din 2016, constituie condiția obligatorie pentru organizarea unui nou summit în format Normandia. Graficul acestei operațiuni a fost convenit la ultima întâlnire a Grupului de contact de reglementare a situației din estul Ucrainei, din 1 octombrie, tot atunci când părțile au aprobat ”formula Steinmeier”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874974