Hot News
Yaakov Kedmi: ”Se apropie catastrofa”. Război total împotriva Rusiei
10/10
Foto: RIA Novosti
Există riscul altor provocări ale serviciilor speciale ale SUA
10/10

Expert român: Adevărul din spatele amplelor manevre militare ale NATO în Europa

Desen: PolitRossia

Anunțate de Washington, amplele exerciții militare Defender 2020 s-ar putea dovedi un paravan pentru deplasarea de trupe americane suplimentare în Europa, a apreciat, pentru publicația PolitRossia, expertul militar român Valentin VASILESCU.

Defender 2020

În septembrie, când s-a întâlnit cu Donald Trump, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a confirmat disponibilitatea Varșoviei de a plăti 2 miliarde de dolari pentru amplasarea, pe teritoriul ei, a unei baze militare americane capabile să primească până la 15.000 de militari americani. Liderul polonez chiar a propus ca unitatea să fie numită Fort Trump – în onoarea colegului său din Statele Unite.

La rândul său, Trump a arătat că desfășurarea unei baze militare americane permanente, pe teritoriul polonez, va avea un impact pozitiv asupra securității – atât a Poloniei, cât și a Statelor Unite. Președintele american a fost de acord să mărească efectivul trupelor sale dislocate în Polonia, luând, totodată, hotărârea de amplasare, în orașul polonez Poznan, a Statului Major al Comandamentului diviziei americane. Acest stat major va coordona toate operațiunile la care participă militarii Statelor Unite aflați în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Bulgaria și Slovacia.

Mai mult, spune Valentin Vasilescu, Pentagonul a anunțat că, în aprilie-mai 2020, pe teritoriul Europei se vor desfășura cele mai ample exercții militare din ultimii 25 de ani – Defender 2020. Pentru aceste manevre, vor fi mobilizați 20.000 de soldați și ofițeri ai Statelor Unite, precum și tehnică militară. Pe lângă SUA și Germania, la aplicații vor lua parte 15 țări NATO. Scopul oficial al exercițiilor îl constituie ridicarea gradului de pregătire pentru luptă a țărilor Alianței Nord-Atlantice și descurajarea eventualilor inamici. SUA intenționează să exerseze o desfășurare rapidă, în Europa, a unei divizii de tancuri și o operațiune ofensivă în Polonia și țările baltice.

În opinia expertului român, este vorba, de fapt, despre exerciții similare celor pe care Occidentul le organiza în perioada războiului rece. Interesant este și faptul că manevrele vor fi conduse nu din orașul german Wiesbaden, ci din Poznan, unde își va avea sediul noul Stat Major al Comandamentului de divizie.

SUA pregătesc o nouă redislocare de trupe

Valentin Vasilescu amintește faptul că, până la sfârșitul războiului rece, armata a 7-a a trupelor de infanterie ale SUA, armată creată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost dislocată în Germania și era alcătuită din două corpuri de armată, cu câte 2-3 divizii fiecare.

Ulterior, însă, americanii au rămas doar cu o brigadă aeriană de desant pentru operațiuni speciale, în Italia, cu o brigadă de infanterie mecanizată, o brigadă de artilerie și o brigadă de apărare antiaeriană în Germania. În același timp, SUA au adaptat și pregătit, pentru avioanele lor militare, câteva zeci de baze aeriene în țările membre NATO din Europa, ceea ce le permite să desfășoare noi subunități de aviație, în mai puțin de 24 de ore.

Lucrurile au început să se schimbe în 2014, după Maidanul din Ucraina și reunificarea Crimeii cu Rusia. Atunci a fost momentul în care Washingtonul a început să-și suplimenteze forțele sale militare de infanterie din Europa, în cadrul operațiunii ”Atlantic Resolve”. Adevărul este că americanii au fost stânjeniți de obligațiile impuse prin Actul fondator Rusia – NATO, adoptat în 1997. Pentru a evita restricțiile existente, SUA erau nevoite să realizeze rotația trupelor lor la fiecare nouă luni.

În prezent, trupele suplimentare desfășurate de către SUA în Europa sunt formate din două brigăzi. Este vorba despre o brigadă de tancuri (câte un batalion de tancuri în Polonia, Estonia și Letonia, un batalion de infanterie mecanizat și un batalion de artilerie mobil în Germania, un batalion de infanterie mecanizat în România) și o brigadă de aviație, care dispune de 75 până la 90 de avioane, precum și de elicoptere de atac AH-64, elicoptere CH-47 și așa mai departe. În opinia lui Vasilescu, această desfășurare de forțe militare și aeriene pe teritoriul european reprezintă un factor cheie.

Încă înainte de intervenția din Irak, s-a văzut că toate diviziile americane de infanterie sau de tancuri dispun, pe lângă tancuri, de forțe de infanterie și artilerie, plus o brigadă de aviație. Dacă adunăm, la un loc, toate brigăzile trupelor de infanterie ale SUA, desfășurate concomitent în Europa, se poate constata că ele reprezintă toate subunitățile necesare pentru formarea unei divizii complete. Statul Major al acestei divizii continuă să se afle la Wiesbaden și este deservit de un batalion de comandă. Punctul de comandă al diviziei americane este cel care realizează conducerea Armatei a 7-a a trupelor de infanterie.

Expertul subliniază că, de regulă, brigăzile de tancuri și artilerie sunt folosite în misiuni ofensive, în timp ce brigăzile de desant aerian sunt acționate în adâncul dispozitivului de apărare al inamicului, în zone orășenești, în păduri și în regiuni greu accesibile. Iar acum, grație informațiilor privind exercițiile Defender 2020, putem trage concluzia că există, concomitent, două entități de stat major: unul la Wiesbaden, iar altul cu sediul în Polonia. De aici, decurg două ipoteze legate de adevăratele obiective urmărite de Statele Unite, prin organizarea amplelor exerciții militare în Europa. În primul rând, nu este exclus ca americanii să-și dorească, acum, două subunități diferite în Europa, în loc de una singură. În al doilea rând, este foarte posibil ca exercițiile Defender 2020 să fie utile Pentagonului numai pentru a masca redislocarea trupelor suplimentare ale SUA la granița europeană a Rusiei, ceea ce poate deveni vestitorul unei noi provocări. Dacă este așa, numai timpul o va demonstra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875062