Hot News
Vladimir Cijov: Pentru Rusia nu contează cine câștigă alegerile din SUA
13/10
Putin: Rachetele rusești pot străpunge orice sistem de apărare
13/10

Ministerul rus de externe a acuzat SUA de încercări de a submina activitatea ONU

Clădirea Ministerului de Externe al Rusiei din Moscova/ RIA Novosti

Marea datorie a SUA față de bugetul ONU indică încercări de a submina activitatea organizației, potrivit Ministerului rus de Externe.

Recent, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a informat reprezentanții corpului diplomatic din New York despre o deteriorare gravă a situației financiare a ONU. Până la dată de 9 octombrie 2019, peste 50 de state membre, inclusiv Statele Unite, nu au plătit contribuțiile, pentru anul în curs, la bugetele Organizației Mondiale.

“Trebuie menționat că Statele Unite sunt principalele rău-platnice, în ultima perioadă. Datoria lor, față de bugetul regulat al ONU, a depășit, deja, un miliard de dolari. Au loc încercări evidente ale Washingtonului de a submina activitatea organizației: pe lângă politici imprevizibile și părtinitoare pentru eliberarea vizelor americane către membrii delegațiilor, sunt, de asemenea, utilizate pârghiile financiare”, se spune, într-o declarație a Ministerului rus de Externe.

În septembrie, autoritățile americane nu au acordat, unei părți a delegației ruse, viză pentru a participa la Adunarea Generală a ONU, precum și la reuniunea Primului Comitet al organizației. Mai devreme, secretarul general adjunct al ONU, Chandra Ramanathan, a dezvăluit reporterilor suma datoriei statelor față de organizație. Potrivit acestuia, “Statele Unite datorează bugetului regulat 674 milioane dolari în acest an și 381 milioane dolari pentru anii precedenți ”.

În același timp, datoria totală față de bugetul regulat este de 1.385 miliarde USD, a menționat el. “Șaizeci și cinci de țări nu au plătit”, a adăugat Ramanathan. În același timp, el a precizat că șapte state datorează 97% din această sumă: SUA, Brazilia, Argentina, Mexic, Iran, Israel și Venezuela. Prin urmare, deja, în noiembrie, Secretariatul ONU poate avea dificultăți serioase cu remunerarea angajaților săi și cu achitarea facturilor emise de către furnizorii de bunuri și servicii.

Departamentul pentru Adunarea Generală și Managementul Conferințelor, o unitate-cheie a Secretariatului, este forțat să ia măsuri de austeritate. Începând cu mijlocul lunii octombrie a acestui an, pentru Consiliul de Securitate și Adunarea Generală vor fi asigurate doar două ședințe pe zi – strict între orele 10.00 și 13.00 și între orele 15.00 și 18.00, în timp ce, înainte, diplomații se adunau, adesea, seara și noaptea.
Volumul documentelor care trebuie traduse în cele șase limbi oficiale ale ONU va fi limitat. De asemenea, ONU va recurge la măsuri de economie cu privire la energie electrică, aer condiționat și securitatea clădirilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875052