Hot News
Putin a vorbit despre noul război rece
14/10
Serviciile speciale fac schimb de secrete
14/10

Kurzii sirieni au încheiat un acord cu Damascul oficial, la baza aeriană rusească Hmeimim

Kurzii sirieni/ Foto: Reuters

”Forțele democratice siriene” (SDF), forțele armate kurde care controlează nord-estul Siriei, au încheiat un acord cu guvernul Bashar al-Assad, pentru desfășurarea trupelor guvernamentale în mai multe orașe, în vederea protejării lor de ofensiva turcă. Acordul s-a încheiat în noaptea de duminică spre luni, 14 octombrie. Potrivit unor surse, negocierile au avut loc la baza militară rusă Hmeimim, din Latakia.

Mai devreme, un reprezentant al armatei siriene a declarat că aceasta a primit ordin să meargă spre nord, pentru a contracara, după cum s-a exprimat militarul, “agresiunea turcă”.

Luni dimineață, trupele lui Assad au ocupat orașul Tel-Tamer, care se află pe presupusa cale a ofensivei turcești. De asemenea, s-a raportat că baza aeriană Tabka, folosită anterior de coaliția internațională condusă de către Statele Unite, precum și o serie de alte puncte din nord-estul Siriei, au trecut sub controlul trupelor siriene.

În conformitate cu acordul, trupele lui Assad trebuie să intre în orașele mari situate pe calea ofensivei turcești și, prin urmare, să pună Turcia în dilemă – să oprească ofensiva sau să se angajeze în lupte cu armata regulată siriană, un scenariu pe care Ankara, inițial, îl excludea. Reprezentanții kurzilor sirieni subliniază că acordul cu Assad se referă, până în prezent, doar la sprijin militar. Nu au fost discutate problemele politice ale viitoarei structuri a nord-estului Siriei. Potrivit reprezentanților kurzilor, aceștia au fost forțați să apeleze la Damascul oficial pentru protecție, după ce Statele Unite au decis să-și retragă trupele din nordul Siriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091