Hot News
Kurzii sirieni au încheiat un acord cu Damascul oficial, la baza aeriană rusească Hmeimim
14/10
Rusia și Arabia Saudită au semnat peste 20 de acorduri
15/10

Serviciile speciale fac schimb de secrete

Serviciile speciale ale Rusiei au acumulat o bogată experiență de organizare a operațiunilor anti-teroriste/ Foto: FSB

Săptămâna aceasta, la Soci, se reunesc, pentru un dialog, reprezentanți ai serviciilor speciale străine și ai structurilor de ordine – partenerii FSB-ului (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei – n.r.). Sunt așteptate peste 100 de delegații din afara Rusiei. În acest format unic, profesioniștii serviciilor speciale din cele mai diferite state vor face schimb de experiență, ceea ce presupune și un schimb de secrete despre lupta împotriva celei mai mari amenințări mondiale – terorismul.

Despre noile pericole pe care le presupune terorismul internațional și despre cum se schimbă tactica de luptă împotriva acestui flagel a povestit, într-un interviu pentru ”Rossiiskaia Gazeta”, vicesecretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Iuri Kokov.

– Ce regiuni intră în zona de risc?

Iuri Kokov: – În anii 2018-2019, circa 70 de țări au aflat pe propria piele ce înseamnă consecințele a peste 5.000 de acte teroriste de rezonanță, soldate cu aproape 30.000 de victime.

Anul acesta, numai 2.000 dintre cele mai mari atacuri teroriste au costat viața a peste 9.000 de oameni, alte 11.000 de persoane fiind rănite.
Astăzi, teroriștii continuă să comită acțiuni de amploare, sângeroase, cu un puternic impact social. Ei încearcă, activ, să-și extindă activitatea pe continentele și în țările care nu au cunoscut, până acum, așa ceva. Dar, principalele lor ținte rămân statele care au contribuit cel mai mult la lupta împotriva terorismului internațional. Sunt centre ale activității teroriste în Orientul Mijlociu, pe continentul african, în Asia de Sud și de Sud-Est. Pe lângă structurile teroriste locale, care acționează în aceste regiuni, continuă tentativele de a crea, în aceste zone, rețele de celule conspirative ”adormite”. Printre altele, dacă înainte mișcarea Statul Islamic (ISIS) cerea adepților ei să se mute în Irak și în Siria, acum le sugerează să rămână acolo pentru a continua jihadul în țările unde se află.

– Se poate afirma că teroriștii au suferit o înfrângere zdrobitoare? Sau, mai avem încă mult, până la victoria totală asupra lor?

Iuri Kokov: – Într-adevăr, până acum a fost neutralizat pericolul creării unei formațiuni cvasistatale teroriste, iar formațiunile de luptă ale organizațiilor teroriste internaționale din Siria și din Irak au fost lichidate. Potrivit estimărilor experților, comparativ cu 2017, anul trecut, numărul acțiunilor teroriste s-a redus, la nivel mondial, cu mai bine de o treime, iar numărul victimelor a scăzut cu 25%. Se constată o diminuare a actelor teroriste săvârșite de către cea mai periculoasă grupare – ISIS (interzisă în Rusia – n.r.)

Mulți insurgenți se întorc astăzi la casele lor. Inclusiv în Rusia.Cât de reală este posibilitatea de a-i urmări și de a-i opri?

Iuri Kokov: – Acești indivizi trebuie să rămână în atenția structurilor de ordine și a serviciilor speciale. Nu este pentru nimeni un secret faptul că pericolul terorist se amplifică odată cu revenirea insurgenților în punctele fierbinți. Orientați spre organizarea unei activități autonome în țările lor, spre propagandă și racolare de noi oameni, din rândul populației locale, ei sunt capabili să pregătească și să lanseze atacuri teroriste în foarte scurt timp.

– Se vorbește mult despre văduvele insurgenților, rămase în zonele unde au avut loc acțiuni militare. Multe dintre ele provin din țările UE. Dar, țările lor nu le vor înapoi. Aceste femei sunt periculoase, cu adevărat?

Iuri Kokov: – Pericolul potențial vine atât din partea indivizilor care execută pedepse pentru activități teroriste, cât și din partea membrilor familiilor acestora și a văduvelor insurgenților uciși, dintre care, multe sunt foarte radicalizate. Ele au fost îndoctrinate ideologic, au învățat elemente de bază ale activității diversioniste și pot fi implicate în comiterea de acțiuni teroriste. De aceea, este foarte important să încercăm să creăm, în fiecare familie în parte, în toate instituțiile de învățământ, în instituțiile publice, o atmosferă de respingere a ideologiei radicale, în primul rând a terorismului, cu participarea activă a municipalităților, a autorităților regionale și a statului, în ansamblul lui.

– Serviciile speciale sunt la curent cu noutățile organizațiilor teroriste?

Iuri Kokov: – Într-adevăr, organizațiile teroriste internaționale își perfecționează în permanență tactica acțiunilor lor, iar o serie de tendințe noi merită o atenție aparte și o analiză aprofundată.

În primul rând, este vorba despre nesfârșitele încercări de a pune mâna pe informații legate de modul de realizare a mijloacelor de distrugere nucleară, chimică și biologică, despre atenția tot mai mare acordată chestiunilor privind posibilitatea utilizării, în scopuri teroriste, a agenților biologici patogeni și a substanțelor chimice toxice. Pe de altă parte, pe fondul folosirii tot mai ample a noilor mijloace tehnologice, apare riscul asimilării lor rapide de către teroriști și utilizării lor în săvârșirea de infracțiuni.

Că este așa o demonstrează faptul că, în 2019, a crescut drastic numărul de atacuri teroriste cu utilizarea dronelor de asalt, împotriva bazei rusești Hmeimim, împotriva pozițiilor trupelor siriene, a aeroporturilor și a unităților petroliere din Arabia Saudită. Primim informații potrivit cărora teroriștii utilizează aparate fără pilot, pentru a se aproviziona cu substanțe otrăvitoare, a căror producție a fost, deja, organizată de către insurgenți, în zonele greu accesibile din Afganistan.

– De unde au bani?

Iuri Kokov: – Organizațiile teroriste internaționale încă mai dispun de un potențial financiar important. Astfel, potrivit estimărilor experților ONU, rezervele financiare ale ISIS se ridică la 300 milioane de dolari. Pe lângă asta, teroriștii continuă să caute noi surse de finanțare.

În acest scop, ei folosesc activ cripto-valutele și fondurile umanitare musulmane. Firmele controlate de ei fac speculații la burse, investesc în active imobiliare, într-o serie de domenii economice legale, participă la infracțiuni economice pe teritoriul diferitelor state.

Un suport serios pentru organizațiile teroriste rămâne criminalitatea organizată transfrontalieră. Venituri importante sunt obținute, de asemenea, din fabricarea și vânzarea ilegală de armament. Organizațiile teroriste încearcă susținut să acapareze controlul asupra traficului de narcotice din țările Asiei de Sud și Sud-Est, în primul rând din Afganistan. Deosebit de profitabilă a devenit, pentru structurile teroriste, transportul ilegal de migranți din țările Orientului Mijlociu, Africii de Nord și din Afganistan.

– Se vorbește mult, astăzi, despre terorismul cibernetic. Este nevoie de noi măsuri, care să restricționeze folosirea internetului?

Iuri Kokov: – După cum știți, ritmul informatizării societății crește vertiginos, de la an la an. În 50 de ani, rețeaua globală s-a transformat într-o infrastructură vitală. În pofida aspectelor ei pozitive, care fac societatea mai deschisă, mai liberă, mai modernă, Rețeaua globală poartă în sine și un segment periculos, pentru că generează un grad ridicat de vulnerabilitate a intereselor sociale și de stat.

Dezvoltarea vertiginoasă a tehnologiilor de comunicare și informații permit teroriștilor să-și extindă și mai rapid ideologia lor distructivă, să recruteze în rândurile lor și să atragă mijloace financiare, să lanseze atacuri cibernetice și alte infracțiuni cibernetice.

În acest sens, se impune o colaborare și mai strânsă între structurile statului, între sectoarele tehnologice și liderii religioși în utilizarea platformelor online pentru promovarea argumentelor îndreptate spre prevenirea radicalizării celor mai vulnerabili indivizi, a celor mai vulnerabile grupe ale populației.

Este nevoie, prin urmare, de un amplu dialog multinațional, desfășurat pe diferite platforme internaționale, astfel încât să fie combătută utilizarea rețelei de internet de către teroriști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874974