Hot News
Serviciile speciale fac schimb de secrete
14/10
Piața rusească a inteligenței artificiale va crește de 80 de ori
15/10

Rusia și Arabia Saudită au semnat peste 20 de acorduri

Foto: Serviciul de Presă a Kremlinului/ TASS

La finalul negocierilor dintre președintele Rusiei, Vladimir Putin, și regele Arabiei Saduite, Salman bin Abdulaziz al Saud, au fost semnate peste 20 de acorduri, în valoare totală de peste 2 miliarde de dolari, relatează RT.com.

Printre acestea o cartă privind colaborarea pe termen lung între cele două țări producătoare de petrol. Roskosmos și Сomisia Saudită Spațială au semnat, de asemenea, o scrisoare de intenție vizând colaborarea în domeniul finanțării cosmonauticii și a sistemului global de navigație prin satelit, GLONASS.

Totodată, au fost semnate un program de colaborare strategică ruso-saudită de înalt nivel și un protocol, între Ministerele Energiei ale celor două țări, de colaborare în domeniile lor de resort.

Merită menționat, de asemenea, memorandumul de intenție privind simplificarea regimului de vize pentru cetățenii celor două țări. Dar nu pentru toți. Într-o primă fază, el se va aplica exclusiv oamenilor de afaceri, precizează, la rândul ei, publicația Gazeta.ru.

Aproape 700 milioane de dolari

Dar, scrie, pe de altă parte, RBK, poate cele mai importante documente au fost semnate între compania saudită de stat Saudi Aramo, unul dintre cei mai mari producători de petrol ai lumii, Fondul suveran al Arabiei Saudite, Public Investment Fund (PIF) și Fondul pentru Investiții Directe al Rusiei (RFPI) privind achiziționarea a 30,76% din acțiunile societății Novomet de la Rosnano.

Valoarea tranzacției nu a fost dezvăluită, dar în protocolul comisiei interguvernamentale a celor două țări de colaborare comercială, economică și tehncio-științifică, care și-a desfășurat lucrările în iunie la Moscova, se preciza să valoarea proiectului comun între Saudi Aramco, PIF și RFPI se ridică la 659 milioane de dolari. Suma nu ia în considerare datoriile Novomet. Ceea ce înseamnă că Rosnano și-ar putea vinde pachetul de acțiuni cu 200 milioane de dolari.

Schimburi comerciale de 5 miliarde de dolari

Pe acest fundal, ministrul rus al Dezvoltării Economice, Maksim Oreșkin, a declarat că Rusia și Arabia Saudită și-au propus ca, până în 2024, să crească schimburile comerciale dintre cele două țări la 5 miliarde de dolari pe an.

”Obiectivul nostru este de a crește schimburile comerciale dintre țările noastre până la 5 miliarde de dolari, aspect discutat astăzi în cadrul negocierilor, până în anul 2024. În principiu, discutăm ca până în 2030 să dublăm această cifră, depășind chiar 10 miliarde de dolari”, a spus Oreșkin.

Potrivit precizărilor sale, Rusia și-ar putea spori considerabil exporturile de produse agricole în Arabia Saudită, pentru a atinge, în această chestiune, un indicator de 2 miliarde de dolari. De asemenea, Rusia ar putea livra produse de metalurgie, din domeniul prelucrării lemnului sau al construcțiilor de mașini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875042