Hot News
Foto: Serv de presa al Kremlinului
Putin și Erdogan au discutat mai mult de șase ore
22/10
Putin: Rusia este pregătită să lupte pentru colaborarea cu Africa
23/10

Lavrov a anunțat încheierea operațiunii militare a Turciei în Siria

Poliția militară rusă din Siria/ Foto: TASS

Poliția militară a Rusiei și trupele siriene vor efectua patrularea comună a perimetrului care se învecinează cu operațiunea turcă ”Sursa de pace”, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, la sfârșitul negocierilor purtate marți, la Soci, de către președintele Rusiei și cel al Turciei, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan. Părțile au adoptat un memorandum, care prevede oprirea operațiunii turce ”Sursa de pace” în Siria și retragerea forțelor kurde la 30 de kilometri de granița siriano-turcă.

<<Începând din 23 octombrie, ora 12,00, pe partea siriană a graniței dintre Siria și Turcia, în afara zonei operațiunii ”Sursa de pace“, se introduc subunități ale poliției militare ruse și ale serviciului de grăniceri sirian>>, a spus el.

Lavrov a adăugat că aceste forțe vor asigura retragerea efectivelor militarizate kurde (convenită cu Turcia), la 30 de kilometri de granița siriano-turcă, operațiune care va trebui realizată în termen de 150 de ore, începând de la mijlocul zilei de 23 octombrie.
Șeful MAE rus a anunțat că operațiunea armatei turce ”Sursa de pace”, din nord-estul Siriei, încetează, evoluția ulterioară a evenimentelor depinzând de gradul de reușită a retragerii formațiunilor militarizate ale kurzilor.

Șeful diplomației de la Moscova a precizat, de asemenea, că soluționarea chestiunii kurde din Siria nu este posibilă fără restabilirea controlului autorităților de la Damasc asupra graniței cu Turcia.

Lavrov a arătat că memorandumul consfințește integritatea teritorială și suveranitatea Siriei și că previne realizarea planurilor separatiste în privința teritoriului ei.

Diplomatul rus a afirmat, de asemenea, că Rusia nu a tras cu ochiul la poziția Statelor Unite când s-a convenit înțelegerea cu Turcia. ”Nu ne prea uităm la SUA și la poziția lor”, a spus Lavrov, întrebat fiind ce reacție așteaptă Moscova de la SUA, după semnarea memorandumului cu Turcia. ”În primul rând, această poziție este destul de schimbătoare și de contradictorie. În al doilea rând, coaliția pe care SUA o conduc se află ilegal pe teritoriul Siriei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091