Hot News
Lavrov a anunțat încheierea operațiunii militare a Turciei în Siria
23/10
În exclusivitate, Dr.Serghei Voronin: Tentația fascismului
23/10

Putin: Rusia este pregătită să lupte pentru colaborarea cu Africa

Banner-ul de pe pod, cu simbolurile forumului economic și summit-ul Rusia-Africa, de pe strada Soci/ Foto: RIA Novosti

În zilele de 23 și 24 octombrie, Soci va găzdui summitul și forumul economic Rusia – Africa. Într-un interviu pentru agenția TASS, președintele Rusiei, Vladimir PUTIN, a vorbit despre ce înseamnă aceste întâlniri.

– Ce poate oferi Rusia statelor continentului african? Ce veți prezenta delegațiilor participante?

Vladimir Putin: – Între Rusia și statele africane există tradiționale relații de prietenie, care au trecut testul timpului. Țara noastră a jucat un rol major în eliberarea continentului, contribuind la lupta popoarelor Africii împotriva colonialismului, a rasismului și a apartheidului.
Mai târziu, noi am oferit africanilor ajutor pentru apărarea independenței și a suveranității, pentru instituirea statalității, formarea fundamentelor economiilor naționale, pentru crearea de forțe armate apte să lupte. Specialiștii sovietici și, ulterior, specialiștii ruși au construit importante obiective de infrastructură, hidrocentrale, drumuri, întreprinderi industriale. Mii de africani au primit o educație profesională de calitate în institutele noastre de învățământ superior. Mulți dintre liderii moderni ai țărilor africane țin bine minte toate astea și apreciază sprijinul nostru. Nici noi nu uităm aceste pagini de istorie.

Astăzi, dezvoltarea și întârirea relațiilor reciproc avantajoase cu țările africane figurează printre prioritățile noastre de politică externă. Foarte curând vom deveni martori ai unui eveniment fără precedent, inedit: pe 24 octombrie, la Soci se deschide summitul Rusia – Africa. Este prima întâlnire la nivel înalt, la care au fost invitați liderii statelor africane și conducătorii principalelor formațiuni regionale. Ideea organizării unui astfel de eveniment a apărut de mult, dar a fost nevoie de timp și de o muncă de pregătire uriașă pentru ca summitul să devină punct de pornire pentru stabilirea unor relații de parteneriat corecte, bazate pe egalitate în drepturi și interesul practic reciproc.

Ne așteptăm ca la Soci colegii noștri africani, reprezentanții cercurilor de afaceri să vină cu un pachet solid de propuneri menite să conducă la o extindere a relațiilor bilaterale. Rusia are planuri pentru extinderea și pe mai departe a relațiilor cu continentul african. Suntem determinați să discutăm idei corespunzătoare cu partenerii noștri, să le sistematizăm și să le consemnăm într-o formă concretă, în declarația finală. În plus, trebuie stabilite mecanismele de realizare a înțelegerilor care vor fi convenite la întâlnirea la vârf de la Soci.
Sunt convins că summitul va fi un succes, pentru că există, în acest sens, toate premisele necesare. Astăzi, relațiile dintre Rusia și Africa sunt în ascensiune. Se poartă un intens dialog politic, inclusiv pe probleme de securitate globală și regională. Se lărgesc legăturile interparlamentare. Crește treptat și se diversifică comerțul bilateral.

Împreună cu comunitatea mondială, Rusia acordă un sprijin complex inclusiv pentru reducere poverii datoriilor care apasă pe umerii statelor din regiune. Cu o serie de țări realizăm programe ”datorie în schimbul dezvoltării”. Ajutăm la lupta împotriva răspândirii bolilor infecțioase, la lichidarea consecințelor dezastrelor naturale și la prevenirea de noi crize. Pregătim gratuit sau pe baze comerciale, în institutele noastre de învățământ superior, cadre naționale africane.

Dar agenda colaborării noastre nu se oprește aici. Partenerii africani văd și apreciază faptul că politica externă a Rusiei, inclusiv linia promovată față de continentul african, are un caracter constructiv. În ceea ce privește volumul de investiții în Africa în următorii cinci ani, el este destul de important – în fază de pregătire și realizare se află astăzi proiecte de investiții cu participare rusă în valoare de miliarde de dolari. Rusia și companiile noastre dispun de resurse solide. La rândul nostru, așteptăm ca partenerii noștri să creeze condiții stabile și predictibile pentru desfășurarea afacerilor, mecanisme de protecție a investițiilor, să asigure un climat investițional favorabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875068