Hot News
”Trebuie să treci toate cercurile iadului”. Despre angajările la Sberbank
25/10
Carei, 1944 – România eliberată! Din însemnările astrologului Sergiu Bălan
25/10

Vizita lui Putin în Estonia, perspective uriașe pentru Tallinn

Tallinn, capitala Estoniei/ Foto: nation-news.ru

Cancelaria președintelui Estoniei, Kersti Kaljulaid, a trimit liderului rus, Vladimir Putin, invitația oficială de a participa la Congresul mondial al popoarelor ugro-finice, care se va desfășura la Tartu. Și, depinde numai de comportamentul conducerii estoniene dacă vizita lui Putin va deschide noi perspective pe piața nemărginită a Rusiei, pentru mediul de afaceri al Estoniei, scrie analistul Nikolai Filonov pentru Ee.sputniknews.ru.

În opinia lui, după trimiterea respectivei invitații, se poate afirma, cu destulă certitudine, că această vizită va avea loc. Întrebarea este dacă Estonia va putea să extragă măcar un avantaj economic sau dacă va profita de ocazie pentru a nărui definitiv relațiile cu vecinul său estic, pornind de la conjunctura politică sugerată de aliații occidentali, apreciază autorul articolului.

Jurnalistul atrage atenția că, într-adevăr, importanța vizitei este greu de supraestimat. Ultima dată când un lider rus a traversat granița Estoniei a fost în 1991; acela a fost Elțîn.

Mai mult, trebuie avut în vedere faptul că, în ultimul timp, atitudinea Estoniei față de Rusia nu a fost lipsită de ambiguitate. Până la introducerea sancțiunilor economice și limitarea relațiilor economice, politica internațională a Țărilor baltice a corespuns, în totalitate, cerințelor Washingtonului. Dar când, din cauza sancțiunilor, estonienii au început să se confrunte cu pierderi financiare, a devenit clar că sentimentele antirusești afectează în mod serios țara și că este cazul ca în relațiile dintre cele două țări să se schimbe ceva.

Este foarte posibil faptul că autoritățile estoniene vor încerca să dezbată, cu președintele Rusiei, exact chestiunea relațiilor economice dintre cele două state, pentru a obține o întărire a relațiilor comerciale și, astfel, pentru a ridica propria bunăstare. Dar, este evident că Tallinnul va obține ceea ce dorește numai în cazul în care el însuși va proceda la anumite concesii. Este foarte posibil ca, în schimb, Moscova să ceară reluarea tranzitului pe teritoriul Estoniei, accesul mediului de afaceri rus la întreprinderile estoniene și drepturi suplimentare pentru populația rusă a țării, crede analistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875053