Hot News
Corneliu Vlad: Rusia se relansează în forță în Africa
29/10
Cum s-a născut triunghiul Rusia-India-China
30/10

A murit traducătoarea Maria Dinescu

Foto: avantaje.ro

Maria (Mașa) Dinescu, cunoscută traducătoare de literatură și dramaturgie rusă, a murit în noaptea de luni, potrivit unui anunţ făcut de Teatrul Naţional “I.L. Caragiale“, unde era șefa Secretariatului literar.

Traducătoarea suferea de o afecțiune gravă, retragându-se din viața publică, în ultima perioadă.

“Colectivul Teatrului Naţional Bucureşti anunţă cu tristeţe dispariţia prematură, la numai 58 de ani, a colegei noastre Mașa Dinescu. A fost şefa Secretariatului literar, o bună cunoscătoare a teatrului românesc şi străin, un om de o mare calitate profesională şi umană“, se arată în mesajul postat pe Facebook, de către reprezentanţii TNB.

”Provenind din familia intelectualilor Elena Loghinovskaia și Albert Kovacs, ambii specialiști în literatura rusă, se mai spune în necrologul teatrului, Mașa Dinescu a fost unul dintre cei mai apreciați traducători ai dramaturgiei ruse, multe dintre versiunile oferite de ea stând la baza unor spectacole de succes din importante teatre ale țării.

La ora actuală, în repertoriul TNB se regăsesc nu mai puțin de cinci spectacole a căror traducere îi aparține: “Livada de vișini” de A. P. Cehov (regia: David Doiașvili, “Revizorul” de N. V. Gogol (regia: Felix Alexa), “Sinucigașul” de Nikolai Erdman (regia: Felix Alexa), “Terorism” de frații Presniakov (regia: Felix Alexa), “UFO” de Ivan Vîrîpaev (regia: Bobi Pricop).

În alte teatre, traducerile sale au fost puse în scenă de mari regizori, cum ar fi Andrei Șerban sau Iuri Kordonski, la Teatrul Bulandra sau la Teatrul Național din Cluj”.

Printre traducerile din literatura rusă, realizate de Maria Dinescu, mai merită amintit romanul ”Doctor Jivago” – de Boris Pasternak și romanul ”Pavilionul canceroșilor” – de Aleksandr Soljenițîn.

Maria Dinescu era soția poetului Mircea Dinescu. Ei erau împreună de aproape patru decenii și au împreună doi copii, Irina şi Andrei. Fiica acestora este actriţă, în timp ce Andrei Dinescu are o formație și cântă la 10 instrumente. Cei doi s-au cunoscut pe vremea când poetul avea 30 de ani, iar Maşa 18 ani.

Colectivul redacției ”Vești din Rusia” este alături de familia îndurerată în aceste momente de mare tristețe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875079