Hot News
Putin, față în față cu presa. Principalele declarații
19/12
Persoana care a deschis focul în centrul Moscovei este identificată. Cine este ea și de ce a tras?
20/12

Focuri de armă în apropierea clădirii FSB din Moscova. Ce se știe

Foto: Izvestia

Joi seara, la 19 decembrie, în apropierea clădirii FSB (Serviciul Federal de Securitate – n.r.) din strada Lubianka, s-au declanșat focuri de armă. Potrivit Centrului pentru Relații Publice al FSB, trăgătorul a fost neutralizat, iar identitatea acestuia este în curs de a se stabili, informează ziarul ”Izvestia”.

Atacul

Primele date despre atac au venit în jurul orei 18:20 (ora Moscovei). S-a făcut cunoscut că atacatorul, înarmat cu un Kalașnikov, a deschis focul în camera de recepție a FSB, după care, a fugit la strada Bolșaia Lubianka și s-a baricadat într-o clădire vecină. Inițial, au existat informații că atacul a fost comis de trei persoane. Ulterior, aceste știri nu au fost confirmate. Atacul a fost executat de către o singură persoană, care nu a reușit să pătrundă în clădirea serviciilor speciale.

O victimă și trei răniți

Conform celor mai recente date ale FSB, o persoană a murit în urma atacului; este vorba despre un ofițer de informații. Astfel, datele privind cele trei victime, angajați ai Serviciului Federal de Pază (FSO), nu au fost confirmate. Ministerul Sănătății le-a vorbit ziariștilor despre trei răniți. Potrivit medicilor, acum li se acordă asistența necesară, notează RIA Novosti.

Postul REN TV informează, de asemenea, despre cei trei răniți. Ei sunt polițiști și îndepărtau trecătorii de la locul incidentului; datorită acțiunilor prompte ale agențiilor de ordine, niciunul dintre civili nu a avut de suferit.

Opinia experților

Șeful Asociației Sindicatelor Forțelor de Ordine, Aleksei Lobariov, a declarat pentru ”Izvestia” că activitatea ofițerilor FSB, de la fața locului, este lăudabilă: au blocat rapid traficul și au ajutat oamenii să se refugieze în clădiri.

“Nu cred că ceea ce s-a întâmplat este un defect în activitatea serviciilor de informații. Astăzi, sistemul de securitate al țării este foarte bine dezvoltat, iar criminalul a fost rapid neutralizat. Nu sunt sigur că ar fi fost posibil să se prevină acest act ”, a spus expertul, fără a exclude faptul că atacatorul a fost terorist.

Vicepreședintele Asociației ”Alfa”, Aleksei Filatov, crede, de asemenea, că atacul a fost planificat, în prealabil. El a amintit că actul terorist a fost comis în ajunul Zilei lucrătorilor agențiilor de securitate ale Federației Ruse.

Scopul atacului asupra clădirii FSB din Lubianka, crede publicația ”Vedomosti”, ar putea fi diversiunea comisă chiar în timpul discursului președintelui rus Vladimir Putin, cu ocazia Zilei lucrătorilor agențiilor de securitate, ținut la Palatul Kremlinului. În plus, în aceeași zi, s-a desfășurat marea conferință de presă a lui Vladimir Putin.

La rândul său, șeful Sindicatului de Poliție din Moscova, Mihail Pașkin, a sugerat că infractorul aștepta sfârșitul zilei de lucru, pentru a ataca angajații care părăseau clădirea FSB, deoarece, în altă perioadă, ar fi dificil să se facă un atac, fără a intra în clădire.

“Datorită numeroaselor camere de luat vederi și a sistemului de recunoaștere facială, este probabil să se afle rapid de unde și-a luat armele, de unde a venit, cine l-ar fi putut direcționa”, a adăugat Pașkin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875126