Hot News
Podul Crimeii. Vladimir Putin a tras sirena
24/12
Francezii au găsit ”trei atuuri” ale economiei ruse
24/12

Kievul și Donbassul au convenit un schimb de prizonieri

Prizonierii militari ucraineni/ Foto: ru.newsbot.press

Reprezentantul împuternicit al Rusiei din grupul de contact pentru reglementarea conflictului din Donbass, Boris Grîzlov, a anunțat că Ucraina și autoproclamatele republici Donețk și Lugansk au convenit un schimb de prizonieri, până la sfârșitul anului. Potrivit spuselor sale, formatul operațiunii – ”toate persoanele stabilite, în schimbul tuturor persoanelor stabilite”. Schimbul a fost dezbătut luni, 23 decembrie, în cadrul unei videoconferințe, precizează ”Kommersant”.

”Grupul de contact a convenit condițiile de eliberare și de schimb al persoanelor reținute, până la sfârșitul anului”, a spus Grîzlov, adresându-se jurnaliștilor. Potrivit spuselor sale, Ucraina s-a angajat să grațieze și să nu trimită în judecată persoanele eliberate.

Kievul a confirmat că s-a ajuns la o înțelegere cu Donbassul, pentru un schimb de prizonieri. «În cadrul videoconferinței, grupul de contact a ajuns la un acord privind schimbul reciproc de persoane reținute, până la sfârșitul anului, așa cum s-a prevăzut în concluziile summitului liderilor țărilor din cadrul ”formatului Normandia”, de la Paris», a anunțat, pe pagina sa de Facebook, purtătorul de cuvânt al șefului delegației ucrainene, Daria Olifer, fără alte detalii, însă.

Ombudsmanul republicii Donețk, Daria Morozova, a adăugat că s-a reușit această înțelegere, cu condiția ”reabilitării procesuale” a persoanelor reținute, din partea Ucrainei. În prezent, se lucrează la elaborarea listei finale a persoanelor și la stabilirea datei schimbului.
OSCE a confirmat, la rândul ei, acordul dintre Kiev și Donbass, privind schimbul de deținuți.

În septembrie 2019, Rusia și Ucraina au facut schimb de deținuți și condamnați, după formula ”35 pentru 35”. În Rusia au revenit, printre alții, directorul portalului RIA Novosti Ucraina, Kirill Vîșinski și fostul artilerist antiaerian Vladimir Țemah, considerat, de catre Ucraina, a fi implicat în doborârea avionului malaezian Boeing, deasupra Donbassului, în 2014. În Ucraina s-au întors, printre alții, Oleg Sențov și marinarii ucraineni reținuți după incindentul din Strâmtoarea Kerci.

La summitul ”în format Normandia” (Rusia, Ucraina, Franța și Germania), din 9 decembrie, de la Paris, în documentul final, liderii celor patru state au cerut Grupului trilateral de contact să «contribuie la eliberarea și schimbul persoanelor reținute, care au legătură cu conflictul, până la sfârșitul anului, pe baza principiului ”toți pentru toți”», amintește ”Kommersant”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875156