Hot News
Plahotniuc s-a ales cu sancțiuni din partea americanilor
14/01
Austria: Sancțiunile împotriva Nord Stream-2, inacceptabile
14/01

Lech Walesa a cerut Poloniei să recunoască cine a eliberat Lagărul de la Auschwitz/ Oświęcim

Foto: AP

Fostul președinte al Poloniei, Lech Walesa (în imagine), a criticat Varșovia pentru refuzul de a-l invita pe liderul Rusiei, Vladimir Putin, la ceremoniile dedicate împlinirii a 75 de ani de la eliberarea Lagărului de concentrare de la Auschwitz (Oświęcim). O decizie pe care Walesa a legat-o de hotărârea președintelui Poloniei de a nu merge la evenimentele din Israel, scrie ”Rossiiskaia Gazeta”.

Din moment ce partea poloneză nu l-a invitat pe Putin, era de așteptat ca lui Andrzej Duda să nu i se acorde dreptul de a lua cuvântul în Israel, situație în care, el nu putea pleca acolo, a explicat Walesa, într-un interviu pentru Onet. În opinia lui, Vladimir Putin trebuia invitat la ceremoniile din Polonia și trebuia subliniat că Armata Roșie a fost cea care a eliberat Lagărul de concentrare, pentru că acesta este adevărul istoric, pe care nimeni nu îl va modifica.

Walesa a apreciat, totodată, că, dacă Guvernul polonez vrea să creeze o proprie narațiune istorică, e penibil. ”Dacă dorim relații bune cu Rusia, trebuie să dialogăm cu Moscova”, a arătat fostul șef al statului, subliniind că acest lucru este posibil.
Ceremoniile comemorative dedicate aniversării eliberării

Oświęcim-ului au fost programate pentru 27 ianuarie, în Polonia. Probabil, Putin nu va fi prezent. Deși, în vara anului trecut, autoritățile poloneze au declarat că intenționează să-i trimită o invitație președintelui Rusiei.

Forumul mondial al Holocaustului se va desfășura la 22 și 23 ianuarie, la Ierusalim. Mai mulți lideri europeni, precum cei ai Germaniei, ai Italiei și ai Franței, și-au confirmat participarea. Potrivit cotidianului polonez Gazeta Wyborcza, Duda a refuzat deplasarea, pentru că a fost invitat președintele Rusiei, Vladimir Putin. Potrivit altei versiuni, președintelui polonez nu i-a plăcut faptul că, printre organizatori, se numără șeful MAE israelian, Israel Katz, care, în trecut, le-a reproșat polonezilor că sunt antisemiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091