Hot News
Putin i-a propus lui Assad să-l invite pe Trump la Damasc
13/01
Lech Walesa a cerut Poloniei să recunoască cine a eliberat Lagărul de la Auschwitz/ Oświęcim
14/01

Plahotniuc s-a ales cu sancțiuni din partea americanilor

Foto: TASS

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a anunțat, pe contul său de Twitter, că Washingtonul introduce sancțiuni împotriva fostului lider al Partidului Democrat al Moldovei, Vladimir Plohotniuc (în imagine) și a familiei acestuia, relatează RBK.

În declarația lui Pompeo, publicată de biroul de presă al Departamentului de Stat, se precizează că, în conformitate cu legislația, instituția are dreptul de a interzice persoanelor suspectate de corupție, să obțină viză americană. Măsuri corespunzătoare au fost adoptate în privința lui Plahotniuc, a soției acestuia, Oksana Childescu și a celor doi copii ai cuplului.

Pompeo a precizat că ”Plahotniuc a fost implicat în activități de corupție, care au subminat supremația legii, afectând în mod negativ activitatea instituțiilor democratice din Moldova”.

”Decizia de astăzi constituie un serios semnal, care demonstrează că Statele Unite nu vor accepta corupția în Moldova și se află de partea celor care luptă împotriva acestui fenomen. Departamentul de Stat se va folosi de toată influența sa pentru a-i face să răspundă, pentru faptele lor, pe toți corupții, din întreaga lume”, a adăugat Pompeo.

RBK menționează că Plahotniuk, care a condus Partidul Democrat al Moldovei, a încercat, în vara anului trecut, împreună cu susținătorii lui, să-i îndepărteze de la putere pe președintele Igor Dodon și Guvernul de coaliție al premierului Maia Sandu. Tentativa a eșuat, însă, astfel că Plahotniuk a fost nevoit să părăsească țara.

În octombrie 2019, Procuratura anticorupție din Moldova l-a dat pe Plahotniuc în urmărire internațională, sub suspiciunea de spălare a banilor în volum deosebit de mare. Plahotniuc are dosar penal deschis și în Rusia, unde este acuzat de organizarea ”schemei moldovenești”, în urma căreia, din Rusia, au fost sustrase 37 miliarde de ruble (546 milioane de euro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875102