Hot News
Foto: RIA Novosti
Cum vor fi votate amendamentele la Constituție
21/01
Legea ucraineană a educației, criticată pentru derusificare
21/01

Forumul Holocaustului: lui Zelenski nu i s-a dat voie să vorbească

Foto: RIA Novosti

Președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski (în imagine), nu i s-a permis să ia cuvântul în Israel, la Forumul Holocaustului, dedicat împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz/ Oświęcim, a declarat liderul de la Kiev, într-un interviu pentru The Time of Israel, scrie RIA Novosti.

”Pe noi (Ucraina – n.r.) nu ne-au invitat să luăm cuvântul. Cu toate acestea, eu voi lua parte la această ceremonie”, a spus Zelenski.
În același timp, președintele Zelenski a estimat că, având în vedere că fiecare al patrulea evreu care a murit în urma Holocaustului a fost, potrivit afirmațiilor sale, de proveniență ucraineană, ar fi fost corect ca și el să rostească un discurs.

Anterior, MAE israelian a condamnat glorificarea responsabilității pentru uciderea evreilor, care are loc în Ucraina de după lovitura de stat din februarie 2014 și a subliniat că memoria Holocaustului nu poate fi o chestiune internă a unei țări.

În replică, diplomația ucraineană a declarat că autoritățile de la Kiev condamnă orice formă de intoleranță și antisemitism, iar păstrarea memoriei istorice legate de tragedia Holocaustului va rămâne o direcție importantă a politicii de stat.

Forumul mondial al Holocaustului se desfășoară în zilele de 22 și 23 ianuarie, la memorialul Yad Vashem din Israel. Deplasarea în Israel a fost declinată de președintele Poloniei, Andrjei Dudua, nici lui nefiindu-i acordat dreptul de a lua cuvântul. În același timp, o parte a presei a afirmat că principalul motiv pentru care Duda și-a anulat vizita în Israel a fost prezența la forum a președintelui rus, Vladimir Putin, care ar trebui să fie, acolo, principalul invitat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875046