Hot News
Putin a inaugurat, la Ierusalim, un monument dedicat eroilor Leningradului asediat
23/01
Maria Zaharova l-a pus la punct pe premierul Poloniei
24/01

Putin și Pence au vorbit la Forumul pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului, în Israel

Ierusalim, 23 ianuarie 2020. Vladimir Putin și Mike Pence, la Forumul pentru Comemorare Victimelor Holocaustului/ Foto: Reuters

În Israel, s-a deschis Forumul Mondial pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului. Evenimentul are loc la complexul memorial ”Yad Vashem” din Ierusalim. Forumul este dedicat celei de-a 75-a aniversări a eliberării, de către forțele sovietice, a lagărului nazist de exterminare de la Ośvięcim, din Polonia, relatează presa rusă.

La ceremonie, au venit șefi de stat și de guvern din zeci de țări, printre care: președintele rus Vladimir Putin, liderul ucrainean Volodimir Zelenski, președintele francez Emmanuel Macron, vicepreședintele american Mike Pence și prințul britanic Charles.

La deschiderea forumului, prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că statul evreu se bazează pe nevoia de a preveni reapariția ororilor celui de-al Doilea Război Mondial. “Ne amintim de sacrificiile soldaților și ale popoarelor, pentru victoria asupra lui Hitler”, a spus Netanyahu.

Președintele Rusiei, în discursul său, a numit crimele naziste împotriva evreilor una dintre cele mai întunecate pagini ale istoriei. În același timp, Putin a subliniat că naziștii primeau sprijin din partea locuitorilor din țările ocupate din Europa.

De asemenea, Vladimir Putin a amintit: ”Uniunea Sovietică a plătit un preț imens pentru cerul pașnic de astăzi, de deasupra capului nostru; în lupta împotriva nazismului, am pierdut 27 de milioane de oameni. Și, dintre cele șase milioane de evrei care au murit de mâna naziștilor, 40% erau cetățeni ai fostei URSS. Iar amintirea acestui lucru nu poate fi trădată”.

”Amintirea despre Holocaust va fi o lecție și un avertisment, numai atunci când ea va fi completă, fără scutiri și omisiuni, a spus Vladimir Putin. Din păcate, astăzi, amintirea războiului, lecțiile lui și moștenirea lui devin, din ce în ce mai frecvent, obiectul conjuncturii politice curente, de moment. Acest lucru este absolut inacceptabil. Datoria politicienilor, a oamenilor de stat și a persoanelor publice contemporane și viitoare este de a proteja numele bun al eroilor vii și al celor căzuți, al civililor, al victimelor naziștilor și ale salvatorilor lor. Pentru a face acest lucru, este important să fie utilizate toate posibilitățile – cele informaționale, politice, culturale, precum și autoritatea și influența țărilor noastre în lume”, consideră președintele rus.

În discursul său, Putin a propus organizarea unui summit al celor cinci țări – membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, pentru a discuta “probleme presante de protejare și păstrare a păcii de pe planetă” – ”în orice țară, oriunde în lume, unde va fi convenabil pentru colegi.”

Potrivit acestuia, cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU ar putea organiza o reuniune comună în materie de securitate, deoarece aceștia trebuie să fie uniți în fața amenințărilor de apariție a șovinismului, rasismului, urii, antisemitismului și a altor manifestări de acest fel. El a adăugat că cele cinci state membre ale Consiliului de Securitate al ONU poartă “o responsabilitate specială pentru păstrarea civilizației”.

Liderul rus a adăugat că este important să fie organizată o astfel de întâlnire tocmai în 2020, deoarece anul acesta se împlinesc 75 de ani de la data încheierii celui de-al Doilea Război Mondial și de la fondarea ONU.

Ideea lui Putin a fost susținută de către Emmanuel Macron, în discursul său.

Mike Pence a menționat că puterile mondiale ar trebui să se unească împotriva antisemitismului și a remarcat contribuția țărilor aliate la victoria asupra fascismului. Vicepreședintele american a cerut, de asemenea, unirea forțelor împotriva Iranului, un stat care, după spusele lui, amenință deschis Israelul.

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a subliniat că antisemitismul rămâne o amenințare în lumea modernă și a invitat toate țările să se unească, pentru a-l combate.

Absența demonstrativă, în sala Forumului, a delegației ucrainene, a provocat nedumerire, în Israel. Mai mult, Volodimir Zelenski, deja venit la Ierusalim, a refuzat să participe, explicând acest lucru prin dorința de a-și ceda locul victimelor Holocaustului. În acest context, serviciul de presă al Memorialui ”Yad Vashem”, care a găzduit evenimentul, a emis chiar un comunicat de presă, explicând situația: “Președintelui ucrainean i s-a spus că toți supraviețuitorii care ne-au contactat, în ultimele zile, au primit un răspuns și invitații, la solicitările lor și că muzeul nu are cum să atragă alte persoane în vârstă, în ultimul moment, pentru participarea la ceremonie. În asemenea condiții, decizia lui Zelenski stârnește nedumerire. Și este foarte regretabil faptul că un astfel de pas a fost făcut în ziua evenimentului numit “A-și aduce aminte de Holocaust, a lupta împotriva antisemitismului”.

Unii dintre observatori explică comportamentul președintelui ucrainean prin faptul că, anterior, nu i s-a dat voie să vorbească la Forumul din Ierusalim.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875062