Hot News
”Agentul lui Hitler”. CIA a publicat documente de arhivă despre Bandera
24/01
Trăiește și ia aminte: Zilele filmului ”Memoria Holocaustului”
25/01

Putin nu vrea mentorat pentru președinte

Foto: RIA Novosti

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, la o întâlnire cu studenții, că este împotriva creării unui institut stabilizator al transferului de putere, în perioada de tranzit, pentru că o astfel de funcție ar submina autoritatea președintelui și ar conduce la apariția unei puteri duale în țară, scrie ”Izvestia”.

Unul dintre participanții la întâlnire, o studentă la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale, din Moscova (MGIMO), i-a pus o întrebare lui Putin, în legătură cu perspectivele de după anul 2024, când îi expiră actualul mandat prezidențial. Tânăra a sugerat folosirea experienței orașului-stat Singapore, unde a fost înființată funcția de ministru-mentor.

”Dacă, la noi, va apărea o astfel de instituție, care să fie deasupra președintelui, asta nu ar însemna altceva decât putere duală. O situație absolut păgubitoare pentru o țară precum Rusia”, a explicat șeful statului.

Declarația a venit după ce, anterior, Putin și-a expus punctul de vedere referitor la posibilitatea trecerii țării de la republică prezidențială la una parlamentară. În opinia lui, o asemenea formă de organizare a statului este, teoretic vorbind, posibilă în Rusia. În același timp, el a apreciat că o astfel de trecere nu ar fi oportună. Putin a explicat că în multe țări forma parlamentară de guvernare dă rateuri.

”Cred că Rusia, cu uriașul ei teritoriu, cu un mare număr de națiuni, de popoare… are, totuși, nevoie de o putere prezidențială puternică”, a spus șeful statului.

Comentând, zilele trecute, mesajul adresat de către președinte Parlamentului, șeful Curții de Conturi a Rusiei, Aleksei Kudrin, a apreciat că propunerea lui Putin de a conferi parlamentului dreptul de a confirma candidaturile premierului și ale miniștrilor reprezintă ”un mic pas” în direcția unei republici parlamentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875075