Hot News
Economia rusă a încetinit până la 1,3%, în 2019
05/02
Kosaciov: Trump și-a prezentat eșecurile drept reușite și victorii
05/02

Ce a spus Mike Pompeo despre Crimeea

Podul Crimeii, a cărui construcție, inclusiv partea feroviară, a fost finalizată în 2020/ Foto: RIA Novosti

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a calificat Crimeea drept pierdută pentru Ucraina, relatează RIA Novosti, citând publicația online ucraineană ”Novoe Vremia”.

Potrivit informațiilor obținute de ”Novoe Vremia”, la întâlnirea cu șeful diplomației americane, activista tătaro-crimeeană Emina Djaparova i-a cerut acestuia să păstreze peninsula în centrul atenției politicii externe a SUA. De asemenea, ea l-a rugat pe Pompeo să ajute la organizarea, la Washington, a unei conferințe dedicată Crimeii.

Sursele ”Novoe Vremia” au precizat că, după expresia feței secretarului de stat, era evident că el are alte priorități decât o conferință pe tema peninsulei. ”Crimeea este pierdută. Jucătorii mondiali înțeleg acest lucru. Ucraina a cedat Crimeea, iar Rusia nu este dintre aceia de la care se poate lua ceva”, a răspuns Pompeo, potrivit unui participant la întâlnirea desfășurată cu ușile închise.

RIA amintește că la sfârșitul lunii ianuarie, secretarul de stat Mike Pompeo a efectuat o vizită în Ucraina, în cadrul unui turneu prin țările din fostul spațiu sovietic. La Kiev, diplomatul american s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dar și cu ministrul de interne și cu cel de la apărare.

Crimeea a redevenit regiune rusă în martie 2014, ca rezultat al referendumului desfășurat după lovitura de stat din Ucraina. Pentru revenirea la Rusia s-au pronunțat, atunci, 96,77% dintre cetățenii cu drept de vot ai Crimeii și 95,6% dintre locuitorii orașului-port Sevastopol. Moscova a declarat, în repetate rânduri, că locuitorii peninsulei au decis să revină în componența Rusiei pe cale democratică, în deplină conformitate cu normele de drept internațional și cu Statutul ONU. Potrivit președintelui Vladimir Putin, chestiunea Crimeea a fost închisă pentru totdeauna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875079