Hot News
Ambasadorul Valeri Kuzmin: un bilanț al anului diplomatic 2019
11/02
MAE rus: E posibil ca summitul în format Normandia să fie compromis
11/02

Nepotul lui Molotov, despre istorie și Uniunea Europeană

Foto: RIA Novosti

În primele zile ale lunii februarie, deputatul rus Viaceslav Nikonov (în imagine) a inaugurat, în Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului, n.r.), o expoziție dedicată împlinirii a 75 de ani de la conferința de la Yalta și intitulată ”Yalta 1945. Adevărul despre Victorie. Lecții de istorie”.

Discursul rostit de Nikonov, la inaugurarea expoziției, dar și însemnările făcute ulterior, pe blogul său, au atras atenția, subliniază publicația finlandeză Ilta-Sanomat. Și explică: Viaceslav Nikonov nu este de acord cu modul în care sunt tratate, în Occident, evenimentele istorice și nu împărtășește părerea Occidentului despre Uniunea Europeană.

”Acum, în jurul istoriei se duce o bătălie aprigă. Suntem acuzați, până la adoptarea unei rezoluții speciale, de către Parlamentul European, că Uniunea Sovietică poartă o responsabilitate egală cu cea a Germaniei fasciste pentru al Doilea Război Mondial”, scrie, pentru publicația
”Vzgliad”, deputatul Viaceslav Nikonov, nepotul lui Viaceslav Molotov – istoric, scriitor, politolog și președinte al Comisiei pentru Educație și Știință din Duma de Stat.

În opinia deputatului rus, Uniunea Europeană ar trebui să analizeze ce țări au rămas în componența ei.

Potrivit afirmațiilor sale, ”după ce Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană, în UE nu a mai rămas, practic, nici o țară care să nu fi participat la axa nazistă, fie să nu fi fost aliată cu Germania fascistă, fie să nu fi fost cucerită de ea. Întreaga Uniune Europeană este formată din foști membri ai coaliției hitleriste sau din cei care s-au înclinat în fața ei. Acolo nu există nici un stat care să i se fi opus lui Hitler. Franța a fost și ea înfrântă, iar uzinele ei au lucrat pentru Germania”, spune Nikonov, potrivit căruia Uniunea Europeană nu merită să dea lecții de istorie Rusiei.

”Și, uite, cine ne judecă, acum, pe noi. Și ne spun când trebuia să eliberăm Oświęcimul, că purtăm o responsabilitate egală – sunt cei care ne-au atacat, care au fost împreună cu Hitler”, continuă Nikonov, care, printre altele, conduce Fondul ”Lumea Rusă”, fondat de către președintele Rusiei, Vladimir Putin, în 2007.

Viaceslav Nikonov nu este de acord cu ideea că, alături de Germania nazistă, Uniunea Sovietică poate fi considerată responsabilă pentru izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, iar criticile la adresa Pactului Molotov-Ribbentrop le califică drept nefondate.

”Pactul de neagresiune sovieto-german este detestat în Occident pentru că a distrus, practic, planurile occidentale privind organizarea unui atac al Germaniei asupra URSS, în septembrie 1939. Noi am subminat acele planuri. Am reușit să ne întărim capacitatea de apărare și, într-un final, am învins fascismul”, scrie Nikonov.

Conferința de la Yalta, amintește Ilta-Sanomat, reprezintă întâlnirea liderilor Uniunii Sovietice, Statelor Unite și Marii Britanii, desfășurată la începutul lunii februarie 1945. Organizată pe teritoriul Peninsulei Crimeea, la consfătuire au participat Iosif Stalin, Franklin Roosevelt, Winston Churchill și miniștrii de externe ai celor trei țări. S-au discutat probleme legate de încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, împărțirea Germaniei hitleriste în zone ocupate și chestiuni privind eliberarea Europei, care s-a aflat sub puterea lui Hitler. La acea conferință, consilierul lui Stalin a fost Viaceslav Molotov, al cărui nepot a vorbit, într-un interviu acordat ziarului ”Bulevardul Gordon”, despre relațiile cu bunicul său.

Molotov a murit în 1986, când Viaceslav Nikonov împlinise, deja, 30 de ani. ”Ce nu ați reușit să-l întrebați pe bunicul dumneavoastră?”, a fost întrebat nepotul. ”Nu cred că există astfel de chestiuni. În orice caz, la 25 de ani eram, deja, doctor în științe istorice și discutam la nivel profesional”, a răspuns Nikonov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875209