Hot News
Proprietara Wildberries a devenit cea mai bogată femeie din Rusia, potrivit Forbes
20/02
”Este cea mai proastă variantă”. Kremlinul, despre o operațiune militară a Turciei la Idlib
20/02

Putin a onorat memoria lui Anatoli Sobciak

La monumentul lui Anatoli Sobciak, din Sankt-Petersburg, inaugurat în 2006/ Foto TASS

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a depus flori la monumentul închinat primului primar al orașului Sankt- Petersburg, Anatoli Sobciak, pe care l-a numit politician de valoare națională și de la a cărui moarte s-au împlinit 20 de ani.

Președintele Vladimir Putin l-a definit pe primul primar al Sankt-Petersburgului, Anatoli Sobciak, ca fiind mentorul și prietenul său. Liderul rus s-a aflat, miercuri, în orașul de pe Neva pentru a participa la festivitățile comemorative organizate la 20 de ani de la moartea fostului edil. ”Astăzi, îi aducem un omagiu lui Anatoli Aleksandrovici Sobciak – mentorul și prietenul meu. Și spun asta cu mândrie”, a declarat Putin, în Marea sală a Filarmonicii ”Dmitri Șostakovici”, unde s-a desfășurat un concert în memoria lui Sobciak.

”A avut și el neajunsurile lui, dar, poate, într-o oarecare măsură, au fost tot calități. A fost exagerat de direct. Niciodată nu s-a dat bine pe lângă alții, nu a încercat să placă; practic, mereu spunea ceea ce gândea… Interesant este că persoanele ca Sobciak se înscriau în spiritul epocii. De un astfel de om avea nevoie țara. Și el a apărut”, a adăugat liderul de la Kremlin, care, o perioadă, a fost adjunctul lui Sobciak.

El a menționat, de asemenea, că primul primar al Sankt Petersburgului a fost și un strălucit orator. ”În 1996, în calitate de om de încredere al lui Boris Elțin, Anatoli Aleksandrovici s-a deplasat prin câteva dintre regiunile considerate, atunci, drept cele mai dificile și m-a luat cu el…. Oamenii trăiau greu… Știți care a fost marea lui particularitate? Era foarte decent și sincer, iar asta pornea din interiorul lui”, a povestit șeful statului, citat de Gazeta.ru.

Sobciak răspundea la toate întrebările oamenilor – și bune și rele, a explicat Putin. ”El intra în sală în fluierături și ieșea în aplauze. Primul primar al Sankt-Petersburgului le răspundea oamenilor cu suflet și credibil; de aceea, oamenii l-au crezut, a subliniat președintele. ”Sincer vorbind, pentru mine a fost o mare școală”, a adăugat Putin, recunoscând că a învățat multe din comunicarea cu Sobciak.

În Marea Sală a Filarmonicii academice ”Dmitri Șostakovici”, din Sankt-Petersburg, au fost prezenți, printre alții, văduva fostului primar, Liudmila Narusova, fiica acestuia, Ksenia Sobciak și actualul edil al orașului de pe Neva, Aleksandr Beglov. La manifestările comemorative au mai participat adjunctul administrației prezidențiale, Dmitri Kozak, șeful Curții de Conturi, Aleksei Kudrin și șeful Sberbank, Gherman Gref – toți cei care au lucrat, cândva, împreună cu Sobciak.

Gazeta.ru amintește că Putin și-a început cariera politică în echipa lui Sobciak, în 1990, devenind consilierul lui în Consiliul orășenesc, după care, au lucrat câțiva ani, împreună, la primăria Sankt-Petersburgului. Drumurile lor s-au despărțit pentru o perioadă când, în 1997, Sobciak s-a mutat la Paris, pe fondul unei anchete de corupție la primărie. A revenit doi ani mai târziu, când dosarul a fost închis, pentru că fapta nu exista. Ulterior, Sobciak a decis să revină în politică și, la 14 februarie 2000, a devenit omul de încredere al candidatului la președinție, Vladimir Putin. A murit în noaptea de 19 spre 20 februarie, în camera de hotel ”Rusia” din Svetlogorsk, regiunea Kaliningrad, în urma unui insuficiențe cardiace acute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875064