Hot News
Putin a onorat memoria lui Anatoli Sobciak
20/02
Putin le-a mulțumit Statelor Unite pentru ajutor
20/02

”Este cea mai proastă variantă”. Kremlinul, despre o operațiune militară a Turciei la Idlib

Foto: Reuters

O operațiune militară lansată de Turcia împotriva trupelor guvernamentale siriene în regiunea Idlib ar fi cel mai nefericit scenariu al evoluției evenimentelor, a declarat secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov. Potrivit afirmațiilor sale, Moscova și Ankara vor purta negocieri pentru ca situația din zonă să nu se agraveze. În același timp, înțelegerile deja existente nu se îndeplinesc, deocamdată, a constatat reprezentantul Kremlinului, scrie RT.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan s-a declarat pregătit pentru o operațiune militară în Idlibul sirian. Potrivit spuselor sale, Ankara nu intenționează să predea regiunea sub controlul autorităților legitime ale Siriei, în frunte cu președintele Bashar al Assad. El a mai spus că, în pofida tratativelor purtate între Turcia și Rusia, părțile sunt ”încă departe de a ajunge la un acord”. Discuțiile s-au desfășurat la Moscova, în zilele de 17 și 18 februarie.

”Noi am fost mulțumiți de înțelegerile obținute cu mai bine de doi ani în urmă, la Soci, iar atunci a fost o mulțumire reciprocă. Dar am încetat să mai fim mulțumiți după ce insurgenți și grupări teroriste au început să lanseze de pe teritoriul Idlib acțiuni ofensivie împotriva forțelor armate siriene și a obiectivelor militare rusești. Aici mulțumirea noastră s-a terminat”, a constatat Peskov.

Tratativele de la Moscova au fost comentate și de șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov. La o conferință de presă, el a recunoscut că părțile nu au reușit să ajungă la o înțelegere definitivă privind Idlib. ”Discuțiile nu au condus la un rezultat definitiv privind modul în care trebuie duse la îndeplinire acordurile dintre președinții Putin și Erdogan referitoare la Idlib. Partea rusă nu a avansat alte cerințe noi. După părerea noastră, trebuie îndeplinit tot ce au convenit liderii noștri”, a insistat ministrul rus al Afacerilor Externe.

Se precizează că între Rusia și Turcia există câteva înțelegeri privind Idlib. Potrivit MAE rus, escaladarea tensiunii în regiune este cauzată de faptul că Ankara nu își îndeplinește obligațiile. Turcia trebuia, în special, să delimiteze opoziția armată de teroriștii, ceea ce nu s-a făcut nici până acum. De asemenea, nu a avut loc nici separarea forțelor. Or, a explicat Lavrov, acesta este și motivul pentru care trupele siriene sunt obligate să desfășoare acțiuni împotriva insurgenților.

”Având în vedere că teroriștii și insurgenții care colaborează cu ei nu vor să se îndepărteze singuri de perimetrul exterior al zonei de dezescaladare și continuă acțiunile lor provocatoare, este firesc să fie împinși dincolo de acest perimetru, la o distanță suficientă de obiectivele pe care ei încearcă să le atace”, a subliniat șeful MAE rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874983