Hot News
Imunitatea foștilor președdinți, înscrisă în Constituție?
21/02
”Vor să ne îndepărteze unii de alții”: Putin, despre situația din Ucraina
21/02

Situația din Idlib, discutată de Putin cu Macron și Merkel

Bombardierul rusesc Su-24/ Foto: RIA Novosti

Agravarea situației din regiunea siriană Idlib a fost analizată, în cadrul unei conferințe telefonice, de președintele Rusiei, Vladimir Putin, cu omologul său francez, Emmanuel Macron și cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Câteva ore mai târziu, vineri dimineață, Turcia a anunțat, prin vocea ministrului Apărării, Hulusi Akar, că Ankara nu este interesată de o creștere a tensiunii cu Rusia în provincia Idlib, relatează presa rusă.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, Putin, Macron și Merkel au subliniat cât de important este să nu se ajungă la o înrăutățire a situației umanitare pentru populația din Idlib. În acest sens, șeful statului rus a subliniat necesitatea realizării măsurilor de eliminare a amenințării teroriste din regiune, cu păstrarea integrității teritoriale a Siriei. La rândul lor, Macron și Merkel au declarat că sunt gata să susțină eforturile de reducere a escaladării situației din provincie.

Președintele francez și cancelarul german și-au exprimat această poziție în contextul în care avioane de luptă, aparținând aviației militare a Rusiei, au stopat ofensiva lansată de rebelii pro-turci și de teroriști în Idlib.

Potrivit Centrului de reconciliere a părților beligerante din Siria, lovitura aeriană i-a ajutat pe militarii sirieni să respingă atacul rebelilor care reușiseră să spargă apărarea forțelor guvernamentale în perimetrul localității Nairab. A fost distrus un tanc, precum și șase mașini de luptă ale infanteriei și cinci pickup-uri, toate aparținând forțelor rebele. De asemenea, organizația a cerut Turciei să nu mai ofere sprijin teroriștilor.

Lenta.ru menționează că, în 20 februarie, rebelii pro-turci au întreprins, cu sprijinul armatei Turciei, un atac în zona Nairab. Potrivit mai multor surse, în urma atacului au fost avariate două tancuri siriene, alte două unități de tehnică militară fiind capturate. Presa de stat din Siria a anunțat că ofensiva a fost respinsă. În aer a fost ridicat un bombardier rus Su-35, într-o postare video fiind observat un Su-24 care se îndepărtează de o rachetă.

Ankara face precizări

În urma ofensivei din ianuarie-februarie, armata siriană a ocupat aproape jumătate din zona de neescaladare din Idlib, lăsând în spatele ei posturile de observare ale părții turce. Avansul forțelor guvernamentale a nemulțumit Ankara, președintele Recep Tayyip Erdogan declarând că, dacă până la sfârșitul acestei luni, trupele siriene nu vor fi evacuate dincolo de linia posturilor, armata turcă va lansa o operațiune militară.

Pe acest fundal, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat vineri dimineață, pentru CNN Turk, că Ankara nu este interesată de creșterea tensiunii cu Rusia în provincia Idlib și a subliniat că tratativele cu Moscova, care nu au intrat în impas, vor continua. Potrivit precizărilor sale, posturile de observare ale Turciei, din Siria, își continuă activitatea, eventuala lor mutare nefiind luată în discuție. Părțile rusă și turcă ”poartă un dialog sănătos”, a adăugat oficialul, citat de ”Izvestia”.

”Scopul nostru îl constituie stabilirea unui regim de încetare a focului”, a arătat Ankara, menționând că, în prezent, Rusia și Turcia analizează posibilitatea folosirii spațiului aerian al Siriei în Idlib. Dacă Rusia ”se dă la o parte”, problema poate fi depășită, a apreciat ministrul turc. El a adăugat că președintele Erdogan le-a dat militarilor un ordin, ei au elaborat câteva planuri pentru îndeplinirea acestuia, care vor fi puse în practică la momentul potrivit. Referindu-se la o eventuală operațiune militară a Ankarei în Idlib, Akar a declarat că prioritar este Memorandumul de la Soci.

Comentând situația din Idlib, politologul Marat Bașirov a apreciat că nici Siria, nici Turcia și, cu atât mai mult, Rusia, nu sunt interesate ca lucrurile să se agraveze în provincia siriană. ”O confruntare militară directă între armata Turciei și cea a Siriei, susținută de Rusia, va conduce la stoparea numeroaselor relații economice și comerciale dintre Ankara și Moscova”, a explicat analistul. În opinia lui, ”numai acest factor insuflă speranța că părțile vor găsi o ieșire, în cursul negocierilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875064