Hot News
Situația din Idlib, discutată de Putin cu Macron și Merkel
21/02
Autograful lui Putin, vândut cu 4.900 de euro
22/02

”Vor să ne îndepărteze unii de alții”: Putin, despre situația din Ucraina

Foto: RIA Novosti

Agenția TASS a lansat un proiect special – “20 de întrebări pentru Vladimir Putin”, pe baza unui interviu video, în exclusivitate, de trei ore, cu șeful statului. Proiectul special este conceput pentru a rezuma rezultatele prealabile ale președinției lui Vladimir Putin: la 26 martie 2000, au avut loc alegeri prezidențiale în Federația Rusă, pe care el le-a câștigat, pentru prima dată. Una dintre părțile acestui interviu este dedicată relațiilor cu Ucraina.
Vladimir Putin consideră că există forțe pentru care îndepărtarea Ucrainei de Rusia este în interesul lor. În opinia președintelui, aceste forțe se tem că cele două țări s-ar putea uni, pentru că, împreună, Kievul și Moscova pot deveni un concurent global, în lume. Putin a mai adăugat că fostele autorități ale Ucrainei fac comerț, vânzând rusofobia, pentru a păstra ceea ce s-a furat.

Despre îndepărtarea Rusiei și Ucrainei

”Unora le place să despartă Ucraina și Rusia, considerând că este o misiune extrem de importantă. Pentru că, orice apropiere între Rusia și Ucraina, a posibilităților și avantajelor lor competitive, înseamnă crearea unor concurenți, a unui concurent global. În Europa și în lume. Nimeni nu vrea așa ceva. De aceea, vor face tot posibilul pentru a ne îndepărta”, crede Putin.

În același timp, președintele a apreciat că cei care au condus Ucraina sau care s-au cățărat la putere au fost animați de interese personale. Potrivit lui Putin, ei nu vor să câștige mai mulți bani jefuind poporul ucrainean, ei vor să păstreze ceea ce deja s-a furat.

”Dar, bănuții lor unde sunt? În bănci străine. Ce e de făcut? Trebuie arătat că ei îi servesc pe cei care păstrează acești bani. De aici reiese și ceea ce aruncă ei în joc – rusofobia”, este convins Putin.

Despre unitatea poporului și Zelenski

Întrebat dacă ar putea ajunge, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la o înțelegere privind ”pacea și prietenia”, șeful statului a afirmat că ”speranța moare ultima”. ”Din păcate, însă, domnia sa s-a întors de la Paris (de la summit-ul în format Normandia – n.r.) și a început să susțină că trebuie revizuite Acordurile de la Minsk. Ceea ce, ridică semne de întrebare. Cu toate acestea, am reușit să convenim schimbul de persoane reținute. Am ajuns, acum, la un acord în problema gazelor naturale”, a punctat Putin.

Referindu-se la absența prieteniei între Moscova și Kiev, președintele a fost de acord că este o pierdere pentru Rusia, subliniind, totodată, că este vorba despre unul și același popor.

”Nu știu dacă le place sau nu, dar, dacă privim realitatea, chiar așa și este. Înțelegeți, până în secolele al XI-lea, al XII-lea, al XIII-lea, între noi nu au existat nici un fel de diferențe de limbă. Și, doar ca urmare a polonizării, numai la acea parte a ucrainenilor care trăia pe teritoriile aflate sub puterea Rzeczpospolita (Uniunea statală polono-lituaniană – n.r.), au apărut, undeva prin secolul al XVI-lea, dacă nu mă înșel, primele diferențe lingvistice”, a explicat Putin.

Ucraineni erau numite persoanele care locuiau la marginile Statului rus (”crai” înseamnă margine – n.r.); ei erau și la Pskov, în Ural și apărau granițele de sud – de incursiunile hanului Crimeii, a continuat Putin. ”Nu au existat diferențe de limbă. Mai mult, înainte de secolele al XIV-lea – al XV-lea, chiar și oamenii, slavii din est, care trăiau pe teritoriile Rzeczpospolita, dar și în statul Moscovei și în Polonia, erau numiți ruși. Nu erau împărțiți. Numai mult mai târziu, au apărut primele diferențe lingvistice”, a adăugat liderul de la Kremlin.

În prezent, multe chestiuni despart Rusia și Ucraina, dar nu trebuie uitat ce unește cele două țări. Și nu trebuie distrus ceea ce există, a insistat Putin.

Despre schisma bisericii

”De ce a trebuit distrusă unitatea Bisericii Ortodoxe Ruse? Să știți că independența Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei este, de fapt, totală – a fost și până acum totală, inclusiv din punctul de vedere al alegerii ierarhilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei”, a subliniat Putin. În realitate, Biserica Ortodoxă a Ucrainei a fost, oricum, total independentă – a fost doar o unitate spirituală, ca bază – iar în biserici era pomenită Patriarhia Moscovei, a menționat președintele rus. ”Doar atât! A fost singurul lucru care unea Biserica Ortodoxă Rusă a Patriarhiei Moscovei și Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei. Dar, nu, a trebuit neapărat să fie tăiată, pe viu. Pentru ce?”, a întrebat retoric Putin.

Potrivit spuselor sale, dacă oamenii nu înțeleg acest lucru este pentru că, probabil, nu știu. De aceea, lucrurile trebuie spuse, fără nici o rușine. ”Ca urmare a faptului că oamenii trăiau la granița cu lumea catolică, cu Europa, a început să se formeze un fel de comunitate de oameni care au început să se considere independenți, oarecum, față de Statul rus. Cum trebuie să reacționăm? Am spus, deja: cu respect. Dar, nu trebuie să uităm de comunitatea noastră”, a subliniat președintele.

Despre factorul ucrainean și naționaliști

Vorbind despre jocurile care se fac în lume, în jurul factorului ucrainean, Putin a amintit că primii care au folosit această carte au fost serviciile speciale austriece, în ajunul Primului Război Mondial. ”De ce? E ceva cunoscut – dezbină și stăpânește. Este o chestiune cât se poate de clară. Dar, chiar și așa, cu toate astea, dacă în sufletul oamenilor, la o mare parte din populația Ucrainei, a apărut sentimentul identității lor naționale și așa mai departe, trebuie privit cu respect. Pornind de la realitate, dar fără să uităm cine suntem și de unde ne tragem”, este convins președintele.

Părinții fondatori ai naționalismului ucrainean nu au afirmat niciodată că trebuie neapărat să fie ceartă în relațiile cu Rusia. În lucrările lor fundamentale din secolul al XIX-lea, scrie că Ucraina trebuie să devină stat federativ multinațional și să construiască raporturi bune cu Rusia.

”Se pare că actualii naționaliști au cam uitat-o. Și vă spun de ce au cam uitat asta. Știți de ce? Pentru că, în tabelul lor cu ranguri, esențiale nu sunt interesele poporului ucrainean. Ce interes ar avea ucrainenii dacă, în urma ruperii relațiilor cu Rusia, a fost, practic, distrusă industria construcțiilor de rachete, industria de avioane, cea constructoare de motoare, când are loc, practic, o dezindustrializare a țării”, a arătat președintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875101