Hot News
Corneliu Vlad: Rusia, vedetă a lumii petrolului
12/03
Ministerul Energiei: Rusiei îi convine un preț al petrolului de 45-50 dolari/baril
12/03

Polonia a recunoscut rolul central al URSS în victoria împotriva fascismului

Foto: Depositphotos

Uniunea Sovietică a jucat rolul central în zdrobirea trupelor fasciste, a declarat ministrul de externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz, într-un interviu acordat cotidianului RBK.

Între Rusia și Polonia nu există divergențe privind rolul URSS în victoria asupra fascismului german. ”Recunoaștem rolul uriaș, dacă nu chiar central, al Uniunii Sovietice, în victoria asupra Germaniei fasciste, precum și sacrificiile imense ale popoarelor ei”, a subliniat ministrul, refuzând să pună semnul egalității între responsabilitatea URSS și cea a Germaniei în izbucnirea războiului. ”Nu există nici o îndoială că Germania poartă cea mai mare responsabilitate pentru declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial”, a spus Jacek Czaputowicz.

În același timp, însă, Rusia și Polonia privesc diferit circumstanțele izbucnirii războiului, în special rolul Pactului Molotov-Ribbentrop și al protocolului lui secret, a precizat ministrul. ”Mai simplu spus, a fost un acord între Hitler și Stalin, în baza căruia, la 17 septembrie (1939), URSS a atacat teritoriul Poloniei. Pentru noi, aceste chestiuni sunt evidente, dar societatea rusă nu le acceptă până la capăt”, a explicat șeful diplomației de la Varșovia. Jacek Czaputowicz a recunoscut că și acordul de la München a jucat un rol negativ și a împiedicat oprirea fasciștilor.

La 17 septembrie 1939, Uniunea Sovietică și-a introdus trupele pe teritoriul Ucrainei de vest și al Bielorusiei de vest, până la așa-numita ”linie Curzon”, definită de Consiliul suprem al Antantei, în decembrie 1919, ca fiind frontiera între Polonia și Rusia bolșevică – o înțelegere încălcată, în august 1920, de către Polonia, care a mutat granița cu câteva sute de kilometri spre est.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875042