Hot News
Coronavirus: specialiștii ruși pot face un vaccin în trei luni
18/03
A încetat din viață văduva primului cosmonaut, Iuri Gagarin
18/03

A murit scriitorul și politicianul Eduard Limonov

Scriitorul și omul politic, Eduard Limonov/ Foto: RIA Novosti

Scriitorul și politicianul Eduard Limonov s-a stins din viață la vârsta de 78 de ani, în urma unor afecțiuni de natură oncologică. El se afla internat de câteva zile la un spital din Moscova.

Eduard Limonov (Savenko) s-a născut la 22 februarie 1943, în orașul Djerjinsk, din regiunea Gorki. Din 1967 până în 1974, a trăit la Moscova, unde a lucrat ca jurnalist și a scris cărți. În 1974, Limonov a emigrat din URSS în Statele Unite, scrie ”Vedomosti”.

În 1991, el a revenit în Rusia, implicându-se în viața politică a țării. În 1993, Limonov a fondat Partidul Național-Bolșevic (NBP – mai târziu, interzis în Rusia, n.r.). În 2001, el a fost arestat pentru deținere ilegală de armă și tentativă de răsturnare a sistemului politic, ultima acuzare fiind, însă, anulată. În aprilie 2003, Limonov a fost condamnat la patru ani de închisoare și eliberat condiționat două luni mai târziu, în iunie.

În iulie 2010, membrii NBP au fondat partidul ”Altă Rusie”. Ministerul de Justiție a refuzat, în repetate rânduri, înregistrarea partidului. Limonov a intenționat să participe la alegerile prezidențiale din 2012, dar Comisia electorală centrală nu i-a înregistrat candidatura.

Politicianul este autorul a peste 30 de romane, povestiri și colecții de nuvele. O mare popularitate i-a adus romanul ”Sunt eu, Edicika”, scris când se află în emigrare, la New York, în 1976.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091