Hot News
Guvernului rus a lansat un portal special, stopcoronavirus
18/03
A murit scriitorul și politicianul Eduard Limonov
18/03

Coronavirus: specialiștii ruși pot face un vaccin în trei luni

Foto: aif.ru

În decurs de trei luni, în Rusia, ar putea fi creat prototipul unui vaccin împotriva coronavirusului, a anunțat decanul facultății de biologie a Universității din Moscova, Mihail Kirpicinikov, citat de cotidianul ”Izvestia”.

Șefa catedrei de virusologie, Olga Karpova, a explicat că specialiștii universității au dezvoltat o tehnologie de creare a unor particule sferice, ce pot deveni purtătoare pentru antigenele (substanță de natură proteică – venin de șarpe, toxină microbiană, etc. – care, injectată în organism, determină producerea de anticorpi – n.r.) oricăror tipuri de virusuri, inclusiv pentru infecții cu coronavirus.

”Din virusul mozaicului tutunului am obținut particule sferice, ideale ca formă, de orice dimensiuni”, a explicat Karpova. <<Magia constă în faptul că particulele noastre sferice, pe a căror suprafață am plasat o ”coroană a virusului” (proteină S, vizibilă pe virion), devin perfect asemănătoare cu patogenul însuși. Iar organismul omului va percepe la fel aceste particule, care vor aduce însănătoșire, însă, nu boală”, a arătat Karpova.

Oamenii de știință ruși subliniază, de asemenea, că particulele sferice create de ei nu numai că sunt absolut inofensive pentru om, dar activează sistemul imunitar, antrenând o reacție puternică în organism. Iar Mihail Kirpicinikov a anunțat că prototipul vaccinului ar putea fi gata în trei luni.

Dar, poate cel mai important moment îl constituie faptul că, pe suprafața particulelor sferice, pot fi lipite proteine și de la alți coronavirusuri, în special SARS și MERS. Cu alte cuvinte, specialiștii Universității din Moscova propun nu doar o variantă de vaccin împotriva Covid-19. Este o abordare care ar putea asigura protecție împotriva vechilor și viitorilor coronavirusuri ce se pot manifesta oricând, precizează ”Izvestia”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875048