Hot News
Jurnalist german a apreciat acțiunile Rusiei împotriva coronavirusului
23/03
Rusia a finalizat transferul de ajutor către Italia
23/03

Serghei Lavrov: Îi place fotbalul, cântă la ghitară, scrie poezii

Serghei Lavrov, ministru de Externe rus/ Desen de Ivan Șilov/ REGNUM

Dacă ar fi să enumerăm toate hobby-urile lui Lavrov, ar ajunge material pentru un film. Este un susținător înfocat al echipei de fotbal ”Spartak” și se descurcă destul de bine în muzică, scrie tvzvezda. Șeful Ministerului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a împlinit zilele trecute 70 de ani. La cârma diplomației ruse se află de 16 ani. Reușitele și autoritatea lui sunt cunoscute nu doar de către politicienii lumii, ci chiar și de cei care nu urmăresc foarte atent evenimentele de politică externă.

Lui Lavrov îi plac situațiile extreme – nu politice, ci cele din realitatea înconjurătoare. În fiecare vară, se retrage pentru două săptămâni, cu cortul, în pădurile din Altai. Dar, chiar și acolo – după cum povestește prietenul apropiat al lui Lavrov, profesorul Institutului pentru relații externe din Moscova (MGIMO), Iuri Kobaladze – fluxul nebun al vieții internaționale nu îi dă pace ministrului.

”Pe atunci, lua cu el un geamantan mare de comunicații pentru satelit. Apoi au apărut dispozitivele compacte și ministrul ține legătura cu ministerul”, își amintește Kobaladze.

Serghei Șoigu, ministru al apărării, îl știe pe Lavrov de mulți ani, încă de pe vremea când el era ministru pentru situații de urgență. Au lucrat de multe ori împreună, în Iugoslavia și Irak. Cei doi au multe în comun, de aceea au și devenit prieteni apropiați.

”Amândurora ne place natura, amândurora ne place să călătorim, amândoi iubim poezia de toate felurile și calambururile. Când erau ședințe de guvern, făceam schimb de epigrame atât despre colegi, cât și despre noi înșine. Ne întâlnim destul de des pe terenul de sport. Facem sport împreună, ne relaxăm”, a povestit Șoigu.

Dacă ar fi să enumerăm toate hobby-urile lui Lavrov, ar ajunge material pentru un film. Este un susținător înfocat al echipei ”Spartak”, cântă la ghitară, se descurcă destul de bine în muzică și scrie poezii.

”Are o minte nemaipomenit de ascuțită. Iar, să stai, așa, de vorbă cu el, este o plăcere. În calitate de funcționar îl văd doar la televizor, unde, el, cunoscător de limbi străine, le răspunde tuturor; apoi, renumitele lui fraze sacre, pe care le cunoaște întreg poporul, întreg mapamondul”, a relatat prietenul lui Lavrov, artistul emerit Nikolai Rastorguev.

Există o superstiție – glumesc diplomații – că, în UE, strângerea de mână a lui Lavrov te ajută să devii președinte. Liderul britanic, Boris Johnson, cel austriac, Sebastian Kurtz – înainte, au lucrat în diplomație și, cu ei, ministrul rus de Externe a avut relații bune.

”Este un profesionist de înaltă ținută. Un om pe care, dacă-l vezi o dată, poți spune că așa trebuie să fie un adevărat diplomat, așa trebuie să fie un adevărat apărător al intereselor țării tale”, spune Șoigu.

”Astăzi, Lavrov este unul dintre cei mai cunoscuți miniștri din lume, unul dintre cei mai respectați miniștri. Știu sigur lucrul acesta și știu cât de mult vor să-l întâlnească colegii din alte țări”, a declarat președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko.

”Am discutat cu mulți miniștri și toți, înaintea întrevederii cu Lavrov, devin încordați. Și, vă explic de ce. Pentru că Serghei Viktorovici cunoaște în detaliu toate problemele pe care le negociază. El nu are nevoie nici măcar de materiale informative”, a constatat adjunctul secretarului general al ONU, Serghei Ordjonikidze.

Serghei Lavrov a absolvit MGIMO, unde, pe lângă limbile engleză și franceză, a studiat limba singaleză (limba oficială a statului Sri Lanka – n.r.), abia înscrisă în programa catedrei. Ulterior, actualul șef al MAE a făcut tot posibilul ca viitorii diplomați să învețe cât mai multe limbi străine. Prin urmare, imnul MGIMO, scris în urmă cu mulți ani, de către ministru, este interpretat, acum, în 53 de limbi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875082