Hot News
Viaceslav Koloskov: Acuzațiile SUA de mituire a FIFA, vorbe în vânt
08/04
Kremlinul consideră inoportună participarea veteranilor la parada Victoriei
08/04

Kosaciov: Rusia va răspunde la decretul lui Trump privind ”privatizarea” Lunii

Konstantin Kosaciov, președintele Comisiei senatoriale pentru afaceri internaționale/ Foto: RIA Novosti

Rusia nu se înclină și va răspunde la decretul președintelui Statelor Unite, Donald Trump, privind însușirea dreptului de exploatare a resurselor cosmice, a declarat șeful comisiei senatoriale pentru afaceri internaționale, Konstantin Kosaciov.

«În timp ce, o lume întreagă luptă împotriva coronavirusului, pe Pământ, Trump, prin decretul său, încearcă să acapareze spațiul cosmic. Nu este o glumă. În decretul de ieri, al lui Trump, se afirmă că Luna și alte corpuri cerești nu sunt un bun al tuturor (ceea ce, până acum, a fost obiect al unor acorduri globale, certificate de ONU) și că, de acum înainte, americanii au dreptul exclusiv de exploatare a acestora, în conformitate cu ”legislația (citește americană) aplicabilă”» a scris Kosaciov pe Facebook.

Senatorul a subliniat că, probabil, restul trebuie să ”stea drepți, să tacă, să se teamă”. În opinia lui Kosaciov, problema nu constă atât în faptul că ideea cu ”exclusivitatea” națiunii americane a luat mințile multora de la Washington. «Problema este că această teză nu a fost niciodată contestată de aliații transatlantici fideli Statelor Unite și care, până acum, au preferat să acționeze pornind de la principiul ”Ordonați!”», explică politicianul rus.

Kosaciov este convins că Rusia nu va tăcea și că, după decretul lui Trump, vor urma acțiuni de răspuns. ”Noi nu am înlemnit și cu siguranță nu vom tăcea. Nu avem dreptul să ne înclinăm. Am primit altă educație, nu ne-am ploconit nici înainte”, a arătat senatorul.

Între timp, comentând același decret al liderului american, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a catalog drept inadmisibile tentativele de ”privatizare” a spațiului cosmic. ”Un fel de privatizare a spațiului într-o formă sau alta, iar acum chiar nu știu cum să spun, dacă toate astea pot fi calificate ca o tentativă de privatizare a spațiului cosmic. Astfel de încercări ar fi inadmisibile”, a spus Peskov. Potrivit estimărilor sale, astfel de decizii trebuie să fie supuse unei evaluări juridice.

Luni, Trump a semnat un decret ce consfințește dreptul Statelor Unite asupra utilizării în scopuri comerciale a resurselor satelitului natural al Pământului, Luna și ale altor corpuri cerești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875003