Hot News
Moscova, lider la număr de teste la 100.000 de locuitori
30/04
Lupta împotriva Covid-19. Încă 12 țări au cerut ajutorul Rusiei
30/04

SUA, decizie neașteptată privind Rusia

Foto: EPA-EFE

Pentagonul a realocat o parte din fondurile destinate descurajării ”agresiunii ruse” în Europa, pentru construirea zidului de la granița cu Mexicul, a anunțat agenția Bloomberg, citând o notă internă a șefului Apărării americane, Mark Esper, scrie TASS.

Potrivit Bloomberg, Pentagonul intenționează să reducă din cheltuielile pentru așa-numita Inițiativă europeană de descurajare, în cadrul căreia era prevăzută crearea și extinderea infrastructurii militare a SUA în Norvegia, Germania, Spania și în alte țări ale Bătrânului continent.

Astfel, din cele 545 milioane de dolari alocate acestui program, 200 de milioane vor fi direcționate pentru zidul de la granița dintre Statele Unite și Mexic. În același scop vor fi folosiți și banii prevăzuți pentru construirea mai multor instalații militare în SUA. În respectiva notă internă se subliniază că proiectele europene nu vor fi sistate complet, ci doar temporar amânate, din cauza dificultăților generate de pandemia de coronavirus.

Într-o primă reacție la informațiile Bloomberg, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că decizia Washingtonului nu înseamnă că SUA au renunțat la ideea de a descuraja Rusia pe arena internațională. ”Cred că, la Washington, nimeni nu a renunțat, deocamdată, la ideea de a descuraja Rusia. Nu uitați că președintele Donald Trump este un președinte care, potrivit propriilor afirmații, a adoptat o poziție dură în privința Rusiei”, a comentat politicianul, precizând, totodată, că Moscova nu ridică problema îndulcirii sancțiunilor și că nu vede astfel de semnale dinspre partea americană.

Pe marginea aceluiași subiect, politologul Vladimir Bruter a estimat că, deși ”descurajarea Rusiei” în Europa nu a reprezentat un obiectiv primordial al SUA, ar fi absurd să se creadă că președintele Trump a renunțat la planurile lui rusofobe. ”El va încerca să descurajeze statul rus, până când va pleca de la putere. Iar, toți succesorii lui se vor orienta în politica lor externă după această strategie”, a estimat analistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875081