Hot News
Testul de identificare a anticorpilor la Covid-19, înregistrat oficial
01/05
Biserica Ortodoxă Rusă. Explicații privind demontarea unui mozaic cu Putin
01/05

Nava capabilă să termine Nord Stream-2, în drum spre Kaliningrad

Nava ”Akademik Cerski”, în lungul ei drum spre Kaliningrad/ Foto: flot.gazprom.ru

Nava ”Akademik Cerski”, proprietate a companiei Gazprom, care poate fi folosită pentru finalizarea gazoductului Nord Stream-2 – gazoductul care leagă direct Rusia și Germania, prin Marea Baltică – și-a schimbat din nou cursul și se îndreaptă spre Kaliningrad, relatează presa rusă, citând datele Marinetraffic.

Nava specializată în amplasarea conductelor pe fundul mării se află acum în Strâmtoarea Kattegat, între Danemarca și Suedia, la circa 11 mile marine (20,4 kilometri) de insula Anholt, apropiindu-se de Marea Baltică. Până la Kaliningrad, i-au mai rămas de parcurs cam 800 de kilometri, precizează Lenta.ru.

Se așteaptă ca nava să ajungă la destinația în noaptea de 2 spre 3 mai. Astfel, va lua sfârșit lungul drum parcurs de navă, care, în ultimul timp, a indicat date contradictorii legate de traseul ei de deplasare.

Nava ”Akademik Cerski” a ieșit din portul Nahodka (Marea Ohotsk) la mijlocul lunii februarie. Pe fondul declarațiilor Rusiei privind finalizarea proiectului energetic din Marea Baltică prin forțe proprii, s-a crezut, inițial, că nava o să pornească direct spre destinație.

La început, nava a pornit spre sudul Africii, probabil pentru a evita intrarea în Canalul de Suez. Ajungând în Insulele Canare, ”Akademik Cerski” a anunțat următoarea sa destinație ca fiind Port-Said, în Egipt, ceea ce a condus la ideea că intenționează să revină în Orientul Îndepărtat. În schimb, nava s-a îndreptat spre Marea Nordului, indicând drept locație… portul Nahodka.

Expertul principal al Fondului Național pentru Securitate Energetică, Igori Iușkov, a apreciat că, astfel, nava a evitat să ajungă rapid pe lista sancțiunilor occidentale, ceea ce i-ar fi îngreunat trecerea prin strâmtori.

RNS amintește că, la 21 decembrie 2019, președintele Donald Trump a semnat bugetul apărării al SUA pentru 2020, buget ce prevede sancțiuni împotriva gazoductelor rusești Nord Stream-2 și Turkish Stream. Anticipând decizia Washingtonului, compania elvețiană Allseas, care s-a ocupat de așezarea conductelor pe fundul Mării Baltice, s-a retras din proiect și a suspendat lucrările, declarând că nu vrea să intre sub incidența sancțiunilor americane. La scurt timp, autoritățile de la Moscova au anunțat că pot finaliza proiectul, cu ajutorul navei ”Akademik Cerski”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875114