Hot News
Cronica pandemiei în Rusia, la data de 7 mai
07/05
Primarul Sobianin: În realitate, 300.000 de oameni sunt bolnavi de Covid-19 la Moscova
08/05

Este o barbarie! Deputat german, despre demontarea monumentului lui Konev, de la Praga

Foto: interkomitet.ru

Demontarea monumentului de la Praga, dedicat mareșalului sovietic Ivan Konev, este o barbarie și o negare a istoriei și este greu de crezut că pentru mulți cehi a fost ceva pozitiv, a declarat, într-un interviu pentru RIA Novosti, deputatul german Alexander Noy, reprezentantul oficial al grupului parlamentar Die Linke (Stânga, n.r.) pentru Europa de Est.

«Demolarea monumentelor sovietice în Polonia, în țările Baltice, iar, acum și în Cehia, dar și ”decomunizarea” fără drept de apel din Ucraina constituie o negare a istoriei și, într-un final, o barbarie. În primul rând, aceste monumente trebuie să ne amintească de realizările URSS și, ca în cazul Pragăi, de eliberarea de fascismul german de către Armata Roșie și de sfârșitul războiului. Acolo nu trebuie nimic explicat. Această memorie trebuie păstrată, dacă nu vrem să repetăm greșelile și crimele trecutului», a declarat Noy.

Deputatul a subliniat că monumentele sovietice trebuie privite în sens pozitiv, precum monumente ale prieteniei între popoare. De asemenea, el și-a exprimat îndoiala că în Cehia, ca și în alte țări, apariția ”decomunizării” este aprobată de cetățeni.

”Mă îndoiesc că asemenea acțiuni și o astfel de clasificare politică sunt percepute ca fiind ceva pozitiv, de către numeroși cehi. În Cehia și în Polonia sau, firește, în Ucraina aceste demolări de monumente, acest nou vandalism este privit, de mulți, cu ochi critici”.

Alexander Noy a asigurat că, în Germania, un asemenea scenariu nu este posibil, în pofida apelurile presei germane proamericane de a ”desființa” memorialele sovietice. Potrivit spuselor sale, unele monumente sunt supuse vandalismului ”de jos”, dar totul este urmărit de reprezentanții puterii.

Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a pronunțat în apărarea șefului regiunii Praga-6, Ondrzej Kolář, care a inițiat demontarea monumentului mareșalului sovietic Ivan Konev. După cum spune vorba românească, cine se asemănă se adună.

De menționat că, la 3 aprilie, în cartierul Praga-6 a fost demontat monumentul dedicat mareșalului sovietic Ivan Konev. Inițiatorul acestei acțiuni, primarul raionului, Ondrei Kolar, a anunțat că statuia va fi încredințată unui muzeu al istoriei secolului XX.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875126