Hot News
Cupa Rusiei la fotbal se va relua la 21 iunie
17/05
Vladimir Cijov: Alegerea aparține europenilor întotdeauna
17/05

Lavrov: Monumentul lui Konev din Praga trebuie repus la locul său

Foto: interkomitet.ru

Obligațiile asumate de autoritățile cehe odată cu semnarea, în 1993, a tratatului cu Rusia, trebuie îndeplinite, iar monumentul din Praga, închinat mareșalului Ivan Konev, trebuie repus la locul său, a declarat pentru cotidianul RBK ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

El a definit drept ”copilărești” explicațiile autorităților oficiale ale Cehiei, potrivit cărora decizia de demontare a statuii a fost luat la nivel municipal, ”de un primar” de sector. ”Colegii noștri cehi ar trebui să vină cu explicații serioase. Obligațiile nu s-au dus nicăieri, iar monumentul trebuie repus la locul său”, a spus Lavrov.

”După acțiunile revoltătoare ale unui staroste dintr-un cartier din Praga, ministrul de externe a manifestat, în sfârșit, disponibilitatea de a demara consultațiile propuse de noi, cu scopul de a vedea cum îndeplinesc părțile prevederile tratatului din 1993, inclusiv cerința … de a asigura integritatea și accesul la memoriale și locuri de veci. În cazul monumentului închinat mareșalului Konev, această obligație a Cehiei a fost încălcată în mod grosolan și ni s-a explicat, nu ca unor adulți, că Guvernul Cehiei nu are nici o legătură cu aceasta, pentru că monumentul se află în proprietatea acelei municipalități, a acelui staroste. Eu cred că este un fel de explicație copilărească, pentru că obligația de a asigura integritatea monumentului intra în responsabilitatea statului ceh”, a explicat șeful MAE rus.

Lavrov a răspuns și la întrebarea referitoare la afirmațiile ministrului ceh de Externe, Tomas Petricek, făcute într-un interviu pentru RBK. Petricek a declarat, atunci, că, între țări, rămân subiecte controversate, dar că ”să-i lăsăm pe istorici să se ocupe de chestiunile astea”. Lavrov a fost de acord că, într-adevăr, ”discuțiile despre cum a evoluat un eveniment sau altul trebuie să fie subiect de dialog între istorici”, dar, ”trebuie respectată acea istorie care a fost consfințită în dreptul internațional”, inclusiv decizia Tribunalului de la Nürnberg și tratatul dintre Cehia și Rusia din 1993.

Statuia lui Konev, instalată în Piața Interbrigade din sectorul 6 al Pragăi, a fost demontată de pe piedestalul ei la 3 aprilie 2020. Sculptura urma să fie adăpostită într-un depozit, pentru ca, ulterior, să fie încredințată Muzeului memoriei secolului XX.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875124