Hot News
File de istorie. 1941-1945: Convoaiele nordice (I)
06/07
Transformarea Catedralei Sfânta Sofia în moschee este inadmisibilă. Reacția Bisericii Ruse
06/07

A fost publicat textul actualizat al Constituției Rusiei

Foto: lenta.ru

Textul Constituției Rusiei, cu amendamentele aprobate prin vot național, a fost publicat pe site-ul oficial de informații juridice, anunță RIA Novosti. ”Adoptată prin votul popular la 12 decembrie 1993 și cu amendamentele aprobate prin vot național la 1 iulie 2020”, se arată în document.

În total, în text au fost aduse 206 modificări. Dintre acestea, amendamentele cheie vizează chestiuni sociale. Ele garantează apărarea demnității cetățenilor și respectul pentru munca omului, indexarea pensiilor cel puțin o dată pe an, asigurând, totodată, realizarea principiilor parteneriatului social în domeniul relațiilor de muncă.

În plus, în Legea fundamentală se vorbește despre o medicină accesibilă și de calitate, dar și de faptul că, ”în egală măsură, statul asigură prioritate educației în familie, își asumă obligațiile părinților față de copiii rămași fără protecție”.

De acum înainte, Constituția pune interdicție pe alegerea ca președinte a unui cetățean al Rusiei care deține sau a deținut cetățenia altui stat sau permis de ședere permanentă acolo. Sub incidența respectivei restricții intră senatori, deputați, înalte oficialități regionale, șefi de structuri federale de stat, împuterniciții pentru drepturile omului, judecători, procurori etc.

Legea fundamentală a devenit acum prioritară față de dreptul internațional, Curtea constituțională putând să nu execute deciziile structurilor internaționale dacă vin în contradicție cu Legea fundamentală.

De asemenea, sporesc prerogativele Dumei de Stat și ale Consiliului Federației (cele două Camere ale Parlamentului rus, n.r.) care au dreptul să exercite control parlamentar. În plus, intră în vigoare modificarea referitoare la mandatele prezidențiale, fără cuvântul ”succesive”. Nu se precizează numărul de mandate pe durata cărora președintele a îndeplinit funcția la momentul intrării în vigoare a modificării.

Conform amendamentului, președintele este cel care formează Consiliul de Securitate și Consiliul de Stat ale Rusiei. Una dintre modificările propuse de Putin a devenit interdicția, valabilă pentru anumiți oficiali, inclusiv șeful statului, de a deține dublă cetățenie, precum și conturi în bănci străine.

RIA Novosti amintește că ideea de modificare a Legii fundamentale a fost făcută publică de președintele Vladimir Putin la începutul anului 2020, în mesajul adresat Adunării Federale. Potrivit președintelui, aceste amendamente au fost necesare pentru dezvoltarea pe mai departe a Rusiei ca stat social și de drept, ”unde valoarea supremă o constituie libertatea și drepturile omului, demnitatea omului, bunăstarea lui”. Majoritatea deputaților, șefi de grupuri parlamentare au susținut ideea de a introduce amendamente la Constituție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875052