Hot News
A fost publicat textul actualizat al Constituției Rusiei
06/07
The Independent: Puterea lui Putin nu reprezintă nici pe departe toată miza pusă în joc
06/07

Transformarea Catedralei Sfânta Sofia în moschee este inadmisibilă. Reacția Bisericii Ruse

Foto: spzh.news

Decizia autorităților din Turcia de a transforma Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul în moschee încalcă libertatea religioasă și este inadmisibilă, a declarat șeful Departamentului sinodal pentru relații externe al Patriarhiei Moscovei, mitropolitul Ilarion. Din 1934, catedrala are statut de muzeu, scrie ”Kommersant”.

Catedrala Sfânta Sofia a fost construită în anul 537 și a rămas principala biserică creștină a Bizanțului până la mijlocul secolului al XV-lea. În 1453, orașul Constantinopol a fost cucerit de turci, iar biserica a fost transformată în moschee. În 1934, guvernului fondatorului Republicii Turcia, Mustafa Kemal Atatürk, a conferit catedralei statutul de muzeu, monument al arhitecturii.

”Nu poți să te întorci, acum, în vremurile Evului Mediu. Trăim într-o lume multipolară, trăim într-o lume multiconfesională și sentimentele credincioșilor trebuie tratate cu respect”, a declarat mitropolitul Ilarion pentru postul de televiziune Rossia 24.

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse a subliniat, de asemenea, substratul politic al inițiativei autorităților de la Ankara. ”Am înțeles că este vorba despre situația politică internă din Turcia și anume că, în cazul de față, președintele Turciei trece de partea celor care cer transformarea bisericii în moschee, dar credem că, în condițiile actuale, acest act reprezintă o încălcare inadmisibilă a libertății religioase”, a adăugat el.

Mai târziu, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu intenția autorităților turcești.
”Aceasta ar fi o amenințare pentru întreaga civilizație creștină și, prin urmare, pentru spiritualitatea și istoria noastră. Până în ziua de azi, pentru fiecare ortodox rus, Catedrala Sfânta Sofia este un mare loc sfânt creștin”, a spus Patriarhul.

El a mai subliniat că este de datoria oricărui stat să mențină echilibrul și reconcilierea în societate și să nu incite oamenii la separare. Patriarhul și-a exprimat speranța că conducerea Turciei va arăta prudență și nu va face un pas atât de periculos.

Inițiativa de a restitui Catedralei statutul de moschee aparține președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan și a fost anunțată la începutul lunii iunie. Decizia finală aparține Consiliului de Stat al Turciei, care, anterior, a respins în repetate rânduri astfel de propuneri. Inițiativa a fost, deja, vehement criticată de Moscova și de Atena.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875052